Публикувано в Ревюта, Тийн романи & YA, Фентъзи и фантастика, Uncategorized

„Бунтът на кралицата“ от Ребека Рос [ревю]

Светът не предполага, че Бриена идва и ще промени всичко, което познаваме.

1Валение е кралство на изкуство и магия, в което всеки истински талант трябва да овладее една от петте сфери – изобразително изкуство, музика, драматично изкуство, духовитост, науки – за да открие своя покровител и да прослави родината си. Далеч на север обаче доскоро съюзническите земи на Мевана са разлюляни от политически интриги и заплахи за бунт. На пръв поглед двете неща нямат нищо общо… докато не се запознаваме с Бриена.

Тя е непокорна девойка, в чиито вени тече както валенианска, така и меванска кръв. Възпитаничката на престижният приют Магналия, Бриена се лута в опит да открие кое от петте изкуства е нейният талант, докато една предателска мисъл дълбае като червей съзнанието ѝ – приета е в Магналия само заради баща си меванец, чието име дори не знае. И докато нейните сестри-възпитанички подготвят грандиозни планове за финалния изпит, главната героиня се притеснява, че ще се провали, никога няма да получи наметалото си на адепт на науките и няма да открие покровител.2

Един портрет, една книга и една любов объркват всичко. Докато се опитва да зарадва наставника си Картие, Бриана съвсем случайно открива в какво е добра – историята. По-специално меванската история. Заради меванската си кръв обаче Бриена започва да получава объркващи я видения, които я отдалечават от уроците ѝ. Нощта на седемнайстото ѝ слънцестоене идва и отминава, а най-големите ѝ страхове се сбъдват.

Две седмици по-късно Бриена заминава под прикрието на нощта със съмнителен мъж, превърнал се в неин покровител. Алдерик Журден е всичко друго, но не и валениански аристократ. Намеренията му спрямо Бриена са подозрителни и забулени в мистерия. Бъдещето на девойката се обвързва с предателства и спомена за няколко поколения кралици, чиято потомка трябва да 3извоюва короната си. Точно тогава мистериозният ѝ баща изплува от сенките и настоява дъщеря му да последва зова на кръвта. Какво ще избере девойката?

„Бунтът на кралицата“ е фентъзи роман, който предлага много – паралел с гимназията, изкуства, магии, политически интриги, любов, объркани семейни отношения и родословни разклонения. Неочаквани обрати, които ще ви оставят с отворена уста, също не липсват. Романът се чете бързо и ще ви въвлече в един свят, в който изборът на страна е лесен на пръв поглед, но читателят разбира, че всеки има солидни мотиви… както и тайни.

Очаквам продължението с нетърпение.

Автор:

Certified Mood Reader

Вашият коментар