Публикувано в Ревюта, Съвременна световна литература, Тийн романи & YA

„Необичайните заподозрени“ – Доминик Карильо [ревю]

Обичам да пътувам с влак, въпреки славата на българските железници. Има нещо успокояващо в потракването на релсите. А сега, благодарение на романа на Доминик Карильо, ще свързвам всяко едно пътуване с влак с приключението на Ния и Кърт.

11„Необичайните заподозрени“ ни запознава с двама герои, които при обстоятелства, различни от споменатите в сюжета, най-вероятно никога не биха си обърнали внимание. Четиринайсетгодишната Ния, пренебрегната не само от родителите си, а и от гаджето си, което ѝ изневерява, решава да замине при последния в Берлин и да му отмъсти за предателството. Осемдесет и девет годишния Кърт пък е поел своята последна мисия, която ще го отведе в Будапеща.

В една съдбоносна и за двамата вечер Кърт и Ния се оказват във влака за Будапеща, където часовете ще се разтеглят и двамата ще научат много не само за другия, но и за самите себе си.

Авторът ни представя историята от гледните точки и на двамата герои. Един несъмнено добър начин да разберем и двете страни на историята. В зората на своя живот Ния е все още наивна и не може да разбере докрай много от нещата, които са ѝ се случили. За нея всеки проблем е стократно хиперболизиран и, както много момичета на нейната възраст, е склонна да идеализира и оневинява докрай обекта на чувствата си. Ето защо е и пътуването до Берлин – да отмъсти на онази, другата, че е откраднала гаджето ѝ. От друга страна виждаме историята през погледа на Кърт, който е „врял и кипял“ в този живот и се опитва да помогне на Ния да осъзнае, че някои неща, не са такива, каквито си ги представя. Бившият учител, верен на професията си, се опитва да „вкара Ния в правилния път“, да свали поне малко госпожицата, отнесена в облаците, заради безкрайния ѝ романтизъм.

Плановете на Ния определено не включват убийство, а след Будапеща не очаква и111 да се раздели с Кърт. Скоро обаче тийнейджърката разбира, че Вселената не е длъжна да следва нейните намерения и буквално всеки един полицай търси нея и Кърт, а новините за изчезването ѝ варират от „отвлечена за подкуп“ до „попаднала в канал за търговия на момичета с цел проституция“. Наистина, двамата с Кърт преживяват какво ли не, но понякога медиите прекаляват. (Може би тайно са управлявани от тийнейджъри, склонни да преувеличават.)

Въпреки премеждията двамата доскоро непознати, но вече близки приятели, стигат заветния Берлин, където Ния завършва своя план… не точно както си е представяла. И още веднъж Съдбата поема нещата в свои ръце и разделя Ния и Кърт, за да завърши книгата накрая с едно писмо. Писмото с благодарности, още няколко истини за живота и безкрайна надежда за едно истинско приятелство.

„Необичайните заподозрени“ е необичайна книга за приятелството, надеждата и правилните решения, които (не) трябва да взимаме в живота си. Забавно четиво, което лично мен накара да забравя за няколко часа реалността, а след това и да се замисля дали избирам правилните пътеки в своя живот. Защото колкото и забавен да беше Кърт, колкото и добре да изигра ролята си на оглупял старец, той все пак си остана такъв – един дядо, който не спира да те поучава и да ти казва, че това или онова не е правилно, че е редно да се замислиш.

Препоръчвам романа на Доминик Карильо на всички онези мечтатели, които не са спрели да вярват, че ако не обичат, Земята ще спре да се върти. На всички смелчаци, които ще минат през половин Европа с влак, вместо да си хванат самолет. И особено на всички, които обичат да се забавляват. „Необичайните заподозрени“ е една необичайна книга за почти детска наивност, приключения и поуки, подправена с голяма доза хумор и перипетии.

Автор:

Читател е достатъчно, за да се опиша ;)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s