Публикувано в И много други неща

Тишина и книги

Да, аз съм от хората, които обожават да четат, докато слушат музика.

Никога не съм изпитвала затруднение да чета, докато се предполага, че разни шумове или музика би трябвало да ме разсейват. Предполагам, че е въпрос на тренировка и способност да игнорирам околния свят. Мога ли да дам примери какво слушам? Да, мога. Преди две години споделих някои от любимите си песни за фон.

Но не такава тишина имам предвид днес.

Януари е месец на новогодишните обещания и проверка дали ще стартираш първия месец с провал, или наистина ще започнеш да ги изпълняваш. Едно от моите обещания беше да погледна много дълбоко в себе си и да разгадая коя всъщност съм. Ще си позволя тук да цитирам Явор Недев, който в публикация за След няколко страници срещаме, написа:

Но тишината, усамотението, вглъбеността – те трябва да се пазят до край.

Донякъде съм съгласна с тези думи. Затова през изминалия месец си осигурих огромно количество тишина. Разбира се, освен че се вглеждах в себе си, почетох много книги. А чрез някои от тях се открих повече отколкото предполагах, че ще ме съпътстват в пътешествието ми.

∇∇∇

1Създадох си новогодишна традиция. Всяка година, в края на декември да зачитам „Смъртта на еднодневката“ от Вирджиния Улф. Дълго време живях с мисълта, че все още не съм узряла достатъчно, за да чета Улф, но един ден попаднах на най-гадното място на света (кодово име за една антикварна книжарница, в която мога да си оставя цялата заплата) и се сдобих с тази малка розова книжка. Купих я, но продължавах да не чета Улф. Докато не се осмелих през декември 2018 година и просто… зачетох. Винаги ми е било трудно да чета есета и къси истории, защото смятах, че първите са сухи, а вторите – не са моето нещо. Вирджиния Улф промени мнението ми и по двата въпроса. Харесвам стила ѝ, начина, по който ниже думите на конец, за да ги пришие към сърцето ти. Със сигурност ще прочета още нещо нейно, всъщност всичко нейно. С кое ме съветвате да започна?

Да прочета поредицата Реликвите на смъртните беше част от един експеримент, който провеждам със сестра си от години – аз чета книгата (в случая цяла поредица), а тя гледа филма или сериала, базиран на нея.

В началото на поредицата бях страшно ентусиазирана, ето защо прочетох първите две книги за един ден. Обаче „Град от стъкло“ съвсем съсипа нещата. Не ме разбирайте погрешно, харесвам света на Клеъри, идеята за цялата история, но не и предвидимостта в нея. Обратите, които трябваше само да ме нахъсат да продължавам да чета, всъщност не ми подействаха, защото отдавна ги бях очаквала. Има подробности и случки, които със сигурност бих премахнала. С две думи, поредицата ми хареса, но не е кой знае какво.

И между другото, сериалът не струва.

6Друго четиво, с което започнах месеца, е графичният роман на Дияна Нанева „Инструментариум за призраци“. Отново препрочитам, защото много ми хареса първия път. Обичам всичко в него – цветовата гама, факта, че само корицата ме накара да си взема графичен роман въпреки че не чета такива и въобще не планирах да си тръгвам от представянето му с копие. Обичам всяка една от петте истории, които се развиват паралелно не само една с друга, но и сякаш със самите чувства на читателя. Браво на Дияна Нанева!

1

 

„Картография на идеи“пък беше първата ми книга от нехудожествената литература за годината. Невероятно полезно четиво, поне според мен. Методът, с който ни запознава Джейми Наст в книгата си, много бързо навлезе в ежедневието ми като начин да улесня живота си на творец. Повярвайте ми, резултатите могат да ви изненадат, ако я прочетете.

Следват две поетични съкровища.

В училище неглижирах литературата, въпреки че обичах да чета. Малко от авторите, които сме изучавали, ме грабнаха и ме накараха да прочета колкото се може повече от тях. Винаги ще помня Елисавета Багряна с „Потомка“ и неясната мистичност, която предизвика в душата ми тогава. Затова и не се и поколебах, когато я видях в НМС (най-гадното място на света, което споменах по-горе в публикацията.

„Американски поети“ пък открих заради издирването ми на „Вой“ от Гинсбърг. Прочетоха ми откъс от поемата и просто знаех, че трябва да го имам черно на бяло. Уви, откъсът в сборника се оказа друг, но аз се влюбих в Емили Дикинсън, Уотман и други.

За накрая оставих двете книги, които прочетохс огромно удоволствие, но все още не съм писала за тях в блога.

„Остайница“ от Рене Карабаш е истинско съкровище. Всъщност се появи в живота ми под формата на аудио книга, с която загрявах за Tired-A-Thon. Изключително красива, невероятна, жестока и истинска е тази книга и със сигурност ще си я купя и на хартия. Не е голяма по обем, но съдържанието ѝ може да препълни сърцето ви.

„Пътуване към себе си“ пък чета от две години. Започвях я и оставях отново и отново, но все не беше подходящият момент за дочитането ѝ. С още първите трийсетина страници бях напълно убедена, че ще ми хареса. Ето защо купих всички романи на Блага Димитрова, които открих. Две години по-късно разбрах, че е имало причина да протакам прочита на „Пътуване към себе си“. Най-накрая беше настъпил моментът, в който изпитвах нужда да узная края на историята между Райна и Влад. А всъщност всичко се оказа много по-различно отколкото предполагах. Но бях права, че ще ми хареса. Дори по-скоро се влюбих в нея. Обичам всяка една дума, която (пре)прочетох, защото ми помогна да осъзная нещо много важно за себе си. Тази книга винаги ще заема специално място в живота ми.

Определено съм доволна от въздействието на тишината в живота ми – най-малко защото имам достатъчно време да чета. Книжният ми живот тази година започна повече от силно и силно се надявам ако не да продължавам в същия дух, то поне да не отричам тишината… и книгите.

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s