Публикувано в И много други неща, Книжни обещания

TBR за 2020 г.

Колко народно звучи тази абревиатура TBR! Едва ли не знаете какво означава To Be Read или онази огромна купчина, от която всички се страхуваме.

Още в края на декември се замислих, че искам промени в блога и реших, че новата година, дори новото десетилетие е най-подходящият момент за това. (Нали така правят всички амбициозни хора?) Затова хванах тетрадката и химикала, защото съм старомодна, и си спретнах един много дълъг списък на книгите, които исках да прочета. По метода на изключването и други мисли, с които няма да ви занимавам, намалих списъка за четене до около 70 книги.

Честно казано, този TBR не е окончателен, защото се познавам и знам, че няма как да не се изкуша до края на годината да добавя някое и друго заглавие. Целта ми е да прочета колкото е възможно повече от заглавията, които ще видите по-долу.

За да е по-лесно да следим напредъка ми, публикацията ще бъде поставена и в заглавното меню. Така ще се превърне и в нещо като карта на книжните ми планове за тази година. Ако откривате линк под корицата на снимката, значи съм се приближила с една книга към целта си.

Колко мислите, че ще отметна?

Много от книгите не са особено тънки, не са и особено леки. Тази година обаче смятам да се предизвикам сериозно.

∇∇∇

Още миналата година си обещах, че ще чета повече класика. Отбелязах някакъв напредък, но все още списъкът ми с прочетени класики е доста беден. Тази година продължавам с пълна сила.

 

 

 

 

 

 

Нещо ново за мен е поезията. До момента винаги съм чела проза и поезията за мен е непозната територия, която много ми се иска да опозная.

 

 

Мини ревю

Съвременната проза, разбира се, няма да остане без внимание. Тази година се вслушвам в повече препоръки и наблягам главно на по-стари издания, които обаче съм пропуснала. Знаете, че времето за четене никога не стига.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

В началото, докато подготвях списъка си, си мислех, че нехудожествената литература, която искам да прочета, е събрана в няколко книги. Е, дълбоко съм грешала. Оказаха се много повече отколкото предполагах.

 

 

 

 

И за десерт си оставих българските автори, с чието творчество всяка година си обещавам, че ще се запозная по-отблизо.

 

 

 

 

Все още не съм добавила книги на английски, въпреки че със сигурност ще прочета поне няколко. Надявам се (поне от гимназията насам) да започна да чета и на руски, така че поне руските класики да отметна. Може би ще си дам малко почивка с чуждоезичните заглавия.

Не са малко страниците, които съм си набелязала да прочета, но и самата аз не съм мързелива и апатична. Напротив, обичам да си поставям високи цели, които не само се опитвам да постигна, но и да надскоча.

Кои от споменатите книги сте чели и какво мислите за тях? А кои искате да прочетете?

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

2 коментара към “TBR за 2020 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s