Публикувано в Ревюта, нехудожествена литература

„Картография на идеи“ от Джейми Наст [ревю]

Избягвам да чета подобни книги, защото обикновено няма никаква практическа полза от тях.

1Всички знаем за онези книги за самопомощ и самоусъвършенстване, които на теория биха преместили планини вместо вас, но на практика са въздух под налягане. Това е и една от причините, поради които не посягам към подобни книги. И все пак от време на време давам шанс на някоя.

„Картография на идеи“ от Джейми Наст звучеше интересно, предизвикателно и ако проработеше и на практика, невероятно полезна. Не се и колебах дълго преди да я отворя. (Книгата не хапе, резервите ми към нея обаче тракаха с огромните си челюсти.) В книгата Джейми Наст, един от най-добрите инструктори в сферата на картографирането на идеи, ни представя метод, който ни позволява да изразим идеите си на листа, обединявайки творческото и аналитичното си писане. Възлагайки различни упражнения, които читателят да прави, Наст бавно и упорито разяснява теорията на картографирането на идеи, докато същевременно прилага всичко и на практика. Е, ако читателят ѝ съдейства.

Не съм особено голям фен на идеята, че този начин ни предоставя възможността2 да използваме повече от потенциала на мозъка си. Ние и без това го използваме, но е разкъсано, често безрезултатно и винаги бавно. Новият метод, разбираме се да го наричаме така защото много хора не са чували за него, събира процесите на измислянето и оформянето на идея, проект или въпрос, в един голям цялостен момент. Вследствие на обединяването на разхвърляното през целия ден, а защо не дори и седмици и месеци, резултатите от сякаш магически появилото се решение на листа пред нас са видими.

Винаги съм била от хората, които искат резултати и ги искат бързо, ако може, дори и за вчера, и точно тази скорост, с която разкрих, че мога да намеря решение на измъчващ ме въпрос или да обуздая някоя идея, ми хареса. Под ръководството на Наст хващах химикалите и листа и след не повече от петнайсетина минути (в най-бавния вариант) пред себе си имах схема на онова, което занимаваше ума ми.

Добавяйки цветове и изображения към иначе линейният начин, по който сме свикнали да учим, методът наистина помага за по-бързото и качествено обработване на идеята.

В едно от първите упражнения читателят трябва да направи план за половинчасова презентация по избрана от него тема в рамките на 5 минути. Разбира се, понеже съм свикнала да мисля линейно, както по-голямата част от хората, съставих списък с точки и подточки, които искам да включа. Получи се списък с много добавяния, объркана последователност (понеже мозъкът ми „изсипваше“ с монументална скорост, но не и ред, в който да изложа подточките), както и установих накрая – не ми стигна нито времето, нито мястото на листа. По време на презентацията най-вероятно щях да забравя дори повече от половината от онова, за което се сетих в петте минути, сигурна съм. Картографирането на идеите е метод, който представя информацията мултилинейно, но и ни предоставя възможността да я запомняме по-лесно чрез използване на различни цветове и изображения, с които да използваме силата на асоциативното мислене.

3

Честно казано, много бързо възприех картографирането като улеснение на живота ми, защото съм разбрала сама за себе си, че уча и запомням много по-лесно именно чрез асоциативно мислене и цветове. И въпреки че съм фен и на еднолинейната мисъл под формата на списъци с точки и подточки, добавянето и зачертаването, определено ще включа картографията на идеи към начините, с които се справям с решаването на проблемите и обуздаването на творческия си ум, неспиращ да бълва идея след идея.

Мога да кажа съвсем спокойно, че не бих включила „Картография на идеи“ от Джейми Наст в купа с онези всички книги за самопомощ, от които няма практическа полза. Напротив, ползата от метода, с който ни запознава труда на Наст, се вижда още докато четете и точно това я отличава от масата подобни книжлета, които ви обещават душевен мир, спокойни мисли и едва ли не ви превръщат в гении.

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

3 коментара към “„Картография на идеи“ от Джейми Наст [ревю]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s