Публикувано в Блогмас, Блогмас 2019, Ревюта, любовни романи

„Коледна тайна“ от Карън Суон [ревю]

Този роман стои толкова отдавна на рафта с книгите, че чак ми стана гузно, когато го погледнах този декември.

1Реших, че няма как да пропусна още една зима без да прочета коледния роман на Карън Суон. Още повече, че съвсем наскоро излезе и вторият ѝ роман, „Парижка тайна“, който също искам да прочета. И понеже съм последователна, трябваше да започна отначало.

Всичко започва съвсем простичко – Алекс Хайд, една от най-добрите в сферата на бизнес консултирането, е наета, за да се справи с упорития и неподдаващ се на нищо изпълнителен директор на дестилерия за уиски, който има склонността да се нахвърля на колеги и да изхвърля мебели от прозореца на кабинета си. Задачата на Алекс е да го усмири, но за тази цел първо ще трябва да го накара да работи с нея.

Локлан Фаркар, уверена е Алекс, е точно от онези мъже, които винаги си мислят, че знаят кое е правилно и обикновено правилното решение винаги е тяхното. Той е арогантен, груб и абсолютно неподходящ за поста изпълнителен директор.

Докато се опитва да завърши задачата си Алекс разбира, че не само багажът ѝ има склонността да се губи в тази местност, но и важни късчета информация, най-вече истината. Въпреки грубостта на Локлан, младата жена открива, че това е само маска, зад която да скрие неувереността и самотата си. Коледа наближава, а той е изгубил всичките си близки хора, но не смее да признае, че го боли.

Вихрушка от събития завличат двамата в едно отдалечено имение на ловно събитие, което ще промени и двамата. Разбира се, никой няма да признае, че изпитва влечение към другия. Би било глупаво да признаеш, че обичаш някого, когато той се държи отвратително с теб, нали? Лавина от недоразумения ги погребва в неочаквано избухнал скандал, за да се открият и най-накрая да признаят, че вече са се уморили да бъдат сами.2

Романът на Суон ми хареса. И въпреки че съм Гринч от високо ниво, някак си успя да ме усмихне с мисълта, че за Коледа трябва да бъдем с близките си хора. Макар и казано индиректно, според мен, точно това беше посланието. Стилът на авторката е лек, приятен и сгряващ. Точно от това се нуждаех в дългите нощни часове, в които не можех да заспя. Разбира се, именно любовната история ме грабна, начинът, по който и двамата отказваха да признаят, че другият го привлича. Думите, които използва Суон, за да опише процеса по създаването на уиски и живота и работата в дестилерията, страстта в сърцето на всеки от работниците, бяха толкова описателни, че все едно бях там.

И точно както се пие чаша уиски – бавно и с наслада, се чете и романа Карън Суон. „Коледна тайна“ е роман както за любовта между двама души, които не искат да си признаят, така и за осъзнаването, че всеки един се нуждае от близки, доверени хора около себе си не само за празниците, а през целия си живот. Вярвам, че ще сгрее всеки читател… и не забравяйте преди да отворите книгата да си налеете едно уиски – ще придаде допълнителна реалност на приключението, заключено в „Коледна тайна“.

 

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s