Публикувано в Ревюта, нехудожествена литература

„Няма връщане назад“ от Мелинда Гейтс [ревю]

Обичам, когато пощата ми е пълна с имейли за книги. Някой ми казва „Тази книга ще ти хареса. Трябва да я прочетеш“ и аз, разбира се, опитвам. Обичам, когато получавам имейли за книги като „Няма връщане назад“.

11Мелинда Гейтс е една от най-влиятелните жени в света. Като такава тя може да обърка всичко, ако реши да намеси и богатството си, както споменава в книгата си. Съпругата на Бил Гейтс обаче е от онези редки индивиди, които предпочитат да направят нещо наистина добро вместо просто да парадират с парите си.

В „Няма връщане назад“ Гейтс представя много важни проблеми, които са на дневен ред в световното развитие. Труднодостъпните контрацептиви и ваксини в развиващите се страни, детските бракове и семейното планиране са само част от страданията и мъките, за които четем в книгата. Мелинда Гейтс засяга и въпроси за правата на жените и липсата им на избор в много сфери от иначе техния живот.

В началото беше само опит, любопитство да разбера с какво толкова ще ми хареса тази книга. Харесаха ми възгледите на тази жена. Без значение сумата, с която разполага в банковата си сметка, Мелинда обикаля страните от развиващия се свят, за да се срещне очи в очи с жените, за които се бори. Да чуе техните истории и да ги съпреживее. Направи ми силно впечатление, че в началото, когато със съпруга ѝ са открили фондацията Бил и Мелнида Гейтс, тя е била неуверена и стеснителна, но след като се среща само с шепа жени от милионите онеправдани по света, Мелинда се превръща в дракон, който ще се бори за правата им до последен дъх. Целенасочена е и именно способността ѝ да планира целите си до най-малката подробност увеличават приноса ѝ в мисията, която е поела.

Книгата е пълна с истории – лично преживяни от авторката, както и такива на нейни приятели, колеги и съмишленици. Няма връщане назад, когато майка те помоли да вземеш няколко от децата ѝ, защото не може да ги изхранва. Няма връщане назад за всяко едно момиче, което е било омъжено насила на крехка възраст. Нито за майката изгубила детето си, защото болницата е прекалено 12далеч от селото ѝ. За тези хора има само един път – напред. Мелинда Гейтс осъзнава това и подкрепя по всякакъв начин опитите им да продължат.

Няколко човека, с които вече обсъдих книгата, казаха, че била феминистка. За мен лично „Няма връщане назад“ може да бъде и такава, но в същото време може да бъде и безкраен извор на вдъхновение за повече добро. Мелинда Гейтс се превърна в пример за жена, на която са били предоставени нормални човешки шансове за развитие и е успяла. Нещо, с което трябва да разполага всяка една от нас, за да се образова и бъде щастлива със себе си. С „Няма връщане назад“ не учим, че трябва да се освободят жените от игото на обществени и религиозни норми и предразсъдъци, за да успеят сами. Тази книга ни учи, че ако един или една от нас бъде щастлив и успял, ако всяка една жена, чиито права са потъпквани точно в този момент, успее да извоюва независимостта и успеха си, то това ще допринесе за благото на целия свят, на всички нас.

„Няма връщане назад“ е една изключително вдъхновяваща книга, която ме накара да се замисля какво всъщност правя с живота си. Накара ме да се огледам и да предприема действия, които, надявам се, ще бъдат от полза за някого друг. Това е книга-извор на мъдрост и желание за един нов, по-добър свят, който е възможно да видим… ако първо се огледаме наоколо.

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s