Публикувано в Препоръки

5 книги, които ще разбият сърцето ви

Здравейте, приятели!

Много отдавна не съм писала нищо заради избягалата ми муза, която явно се е скрила през девет планини в десета. Затова реших да споделя с вас 5 заглавия, които крият сърцераздирателни истории.

Искам да отбележа, че тази публикация по никакъв начин не е класация на най-добрите книги, които са разбили сърцето ми. Да, прочела съм ги и моето малко читателско туптяче (измислям нови думи) стана на парчета, ала не се осмелявам да твърдя, че не съществуват и други книги за читатели-мазохисти освен споменатите пет.

Нека не се бавя повече и направо премина към заглавията, които ще подредя по реда на прочита им.

167218_b„За любовта и други демони“, Габриел Гарсия Маркес

Всъщност това бе първата книга на Маркес, която прочетох. Историята разказва за невъзможната любов на едно момиче, уж обладано от демони, и неговия екзорсист. Лично на мен ми напомни за историята на Ромео и Жулиета. Маркес вълнува читателя, издига го, а след това безпощадно го приземява и пречупва всеки лъч надежда, който има читателят за двамата влюбени. Ако някой бива обладан от демони, то това е единствено и само четящият, който е заставен от магически плъзгащите се една след друга красиви думи, обезоръжавайки го и принуждавайки го да зареже всичките си занимания, докато не прочете и последната страница. А след това остане без дъх!

 

„Няма да получите омразата ми“, Антоан Лейри202967_b

Уж малка по обем, а толкова жестока! Обикновено така се случва – малките неща, уж невинни, уж мили изведнъж изскачат от тъмното и те смазват с един удар. „Няма да получите омразата ми“ е книжле, което преплита ужас и надежда, любов и омраза, безпомощност и решителност. В тези мъдри страници Антоан Лейри е събрал своето разбито сърце, за да може да счупи вашето.

 

 

206847_b„Сол при солта“, Рута Сепетис

Ако всеки път, когато гледате „Титаник“, ревете като магаре и не може да преглътнете, защото нещо ви е стиснало за гърлото, то има реална опасност „Сол при солта“ да ви убие. Може би звуча като рекламен агент, ала описаната в този роман трагедия е по-брутална и незачитаща ничие самообладание. А самият факт, че действително тези събития са се случили, смазва всяка надежда очите ви да останат сухи след края на книгата. Грабвайте носните кърпички и я прочетете!

 

„Перлата, която се освободи от черупката си“, Надя Хашими205769_b

Тази книга за мен е една от най-специалните! Нима си мислехте, че ще пропусна да я спомена? Няма да ми омръзне да повтарям каква е била реакцията ми след като я прочетох – двайсет часа, прекарани в ступор, бях неспособна да мисля за каквото и да е друго освен книгата. Неподправена, брутална, категорична история за съдбата на жените! Наистина си заслужава да ѝ отделите време!

 

 

И последна, но не на последно място по пролети сълзи…

200382_b„Аз още броя дните“, Георги Бърдаров

Все още не мога да осъзная напълно тази книга. Дори не мога да си спомня причината, заради която отлагах толкова дълго прочита ѝ! „Аз още броя дните“ е едно непрестанно пътуване между рая и ада, любовта и омразата, страха и надеждата. Знаете ли кое е най-специалното в нея? Последното изречение. И не го прочитайте преди цялата останала част, само от любопитство, ще развалите удоволствието!

 

Никога няма да разбера нежеланието на хората да четат сърцеразбиващи книги, ала това е само защото се определям като читател-мазохист или по-скоро като същество, което обича да минава през трудни и гадни ситуации. И знам, че има и други като мен. Именно за тях е тази публикация.

Ако имате още предложения, ще се радвам да ги прочета. Винаги съм заредена с достатъчно количество кърпички, което само очаква следващата книга!

Реклами

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

2 коментара към “5 книги, които ще разбият сърцето ви

  1. Здравей. Аз бих добавила и „Ключът на Сара“ на Татяна дьо Роне. Има един специален момент от сюжета, който ти засяда като буца в гърлото и просто няма как да не се разплачеш. А иначе съм напълно съгласна с теб (дано не е проблем, че ползвам „ти“) за „Аз още броя дните“. Изключително силен край.

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s