Публикувано в Ревюта, Съвременна световна литература

„Басейнът“ от Либи Пейдж [ревю]

Нямаше по-подходящо време от настоящото да прочета „Басейнът” от Либи Пейдж. Почти постоянно навън валеше като из ведро, а ако не валеше, жегата се опитваше да ме убие. Всичко ми намекваше, че трябва да отида или на море, или на басейн. Само че аз не мога да плувам… Затова плувах в „Басейнът”.

40102272Историята, която ни разказва Либи Пейдж, започва една късна пролет в Лондон. Забързани хора по улиците, шум, храна и приятели навсякъде. Сред цялата какафония от звуци и аромати срещаме Кейт – журналистка, която живее с четирима непознати и се задоволява с работата си в местен вестник, където можем да прочетем името ѝ единствено под обявите за изчезнали любимци. От другата страна е Розмари – осемдесет и шест годишна жена, която все още кипи от енергия, пазарува, готви и най-важното – всяка сутрин плува в открития басейн.

На пръв поглед пълни противоположности, двете жени откриват все повече себе си в другата, когато пътищата им се засичат. Любимият басейн на Розмари е застрашен от затваряне, а Кейт трябва да напише статия за случващото се. Само че старицата има едно правило преди да позволи да бъде интервюирана – журналистката трябва да поплува. Ето така след десетина години извън басейна, Кейт най-накрая преоткрива успокоението, което ти дарява плуването.

Двете повеждат страстна война срещу общината и фирмата-купувач, които имат40016934 намерението да запълнят басейна и да го превърнат в тенискорт. Обединени от обща цел Кейт и Розмари се сприятеляват, а съвсем скоро и двете осъзнават, че другата е една от най-близките приятелки, които имат.

Това ме трогна изключително много. Впечатлих се от пламъка на Розмари, с който възрастната дама живее вече почти девет десетилетия, и упоритостта ѝ и любовта, заради които всеки един ден от тези осемдесет и шест години тя ходи да плува без значение дали е избухнала война, вали или някой е починал. Авторката не е пропуснала да разкаже и за живота на Розмари и за нейната наистина вечна любов към съпруга ѝ Джордж. Това е една толкова силна любовна история, която ме вдъхнови, разказана макар и между редовете на историята за басейна. Всъщност за Розмари двете неща винаги са били свързани – Джордж и басейна.

36373276

Друга история, която е вплетена в тази за борбата за басейна е на журналистката. Кейт никога не се е чувствала по-сама отколкото в Лондон. Всъщност много ми е познато, защото когато се преместих да живея в София, и аз се чувствах по много сходен начин. Разбирам онова, което изпитва Кейт и затова мога напълно да вляза в нейната кожа.

„Басейнът” е една наистина вдъхновяваща история, която ме разтърси из основи с онова, което прочетох между редовете. Двата женски образа, които е създала Либи Пейдж, са едни от най-силните, които съм срещала напоследък. Честно казано, не очаквах книгата да ми хареса толкова. Просто едно лятно четиво, което ще забравя след три-четири дни. Обаче „Басейнът” се оказа разтърсваща и неповторима история, от която научих, че няма краен срок за борбата, която трябва да поведеш. Борбата за самия себе си.

Реклами

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

2 коментара към “„Басейнът“ от Либи Пейдж [ревю]

  1. Звучи ми като „Рецепти за любов и убийство“, значи не особено моя тип за четене, но книга, която мога да препоръчвам с удоволствие. А щом на теб „Басейнът“ ти е харесала толкова, може би ще ти допадне и „Рецепти“ 🙂

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s