Публикувано в И много други неща

Книги в бъдещето, които искам в библиотеката си (4)

Така и не разбрах как се стигна до четвъртото издание на тази публикация, която уж трябваше да е една-единствена и уникална по рода си. В крайна сметка се превърна в поредица – списък с книгите, които искам да прочета, и начин да ви съобщя какво ново може да очаквате съвсем скоро по книжарниците.

Съвсем непланирано вчера се разрових из онлайн книжарниците, за да проверя какво да очаквам и има ли заглавия, които мога да издебна и да се сдобия с тях. Накрая се оказах със списък от 13 книги, за които ще прочетете днес.

1

Започвам с по-леките четива. Такива, които по-голямата част от хората биха взели на почивката си на някой плаж или на верандата на някоя хижа. Записвайте бързо, че съвсем скоро ще може да ги прочетете.

„Второ лято“ – Кристина Касар Скалия, изд. Изток-запад

Действието в романа се развива на остров Капри. Леа и Клаудия са приятелки, в чийто живот се появява непознат мъж, който разклаща спокойния им живот. Авторът ни връща в 1962 г.,  когато Леа е все още млада и омъжена. Пътищата ѝ се засичат с тези на Джулио, в когото се влюбва. Но тогава разводите все още са забранени, какво може да направи?

Историята много ми напомня за „Сред лимоновите дръвчета“ със средиземноморската дестинация, където се развива действието. Предизвиква ме със забулените си тайни, мирише ми на лято от тази книга. Със сигурност искам да я прочета.

„Лара“ – Ния Йотова, изд. Софтпрес

„Лара“ е „роман, в който има всичко“ според анотацията. Мен ме спечели със странстването между два живота – семейния уют и хотелските стаи, съпругът и онова, което е отвъд него, и най-вече с „какво ще кажат хората“ и „какво искам аз“. Този роман ще бъде, сигурна съм, поредният, който да ме убеди, че не трябва да подхранвам предразсъдъците си спрямо българските автори… Ще видим, чакаме да излезе.

„С обич завинаги, Лара Джийн“ – Джени Хан, изд. Ибис

Вижте какво, това, че не съм чела първите две книги не може да ме спре да искам третата. Усещам, интуицията ми подсказва, че историята на Лара Джийн ще е нещо леко и освежаващо на фона на всичко, което чета в момента. Само че ще трябва първо да прочета предните две книги.

 

2

„Така го правят датчаните“ – Хелън Ръсел, изд. Ера

Макар и само след два дена, нямам търпение да прочета „Така го правят датчаните“. Още от малка съм очарована от съседите ни от север и тяхната култура, така че ще ми бъде страшно интересно и полезно за общата ми култура да попия и тази книга.

„Маската на времето“ и „Плът и кръв“ от Мариус Габриел, изд. Бард

Не знам защо, но още щом видях, че тези два романа на Мариус Габриел в предстоящи, знаех, че ще ми харесат. Някъде дълбоко в съзнанието си съм заровила препоръка за този автор, но кой ми е говорил за творчеството му, нямам никакъв спомен. Е, ще проверя на практика дали е трябвало да обръщам внимание на тази мъглива препоръка.

 

3

„Лятото на ангелите“ – Дот Хъчисън, изд. Милениум

След „Градината на пеперудите“ и „Майските рози“ от същият автор, които още не съм прочела, мисля, че и „Лятото на ангелите“ ще бъде много топло приета от българските читатели. За първите две книги чух и прочетох достатъчно, за да съм сигурна, че ще ми харесат, ала пустото време! Някой няма лида изобрети машина за спиране на времето, че да мога да прочета всичко, което искам?!

„Освобождение“ и „Спасението на Хенингтън“ от Патрик Нес, изд Артлайн Студиос

Патрик Нес е поредния автор, за когото съм чувала прекрасни неща. Съвсем наскоро свалих гарда и започнах да приемам препоръки и от други хора освен доверената ми пасмина книжни жабоци и сега си доказвам с всяка последвана препоръка дали съм сгрешила, или не, сваляйки защитата си.

 

36592259_2221804987859861_1592113573121753088_n

„Буда на тавана“ – Джули Окуца, изд. Вакон

Нещата, с които ме спечели тази книга:

  • група японки (японската култура също ме впечатлява силно от ранните ми години)
  • сватба на сляпо
  • изд. Вакон (харесвам почти всичките им книги)
  • вдъхновена от реални събития

Какво повече мога да искам от тази книга? Е, освен, може би, да не се окаже някоя тухла от 600+страници.

„Тишина“ – Розамънд Лъптън, изд. Ентусиаст

Първото нещо, което ме грабна в книгата, беше корицата. Тя ме накара да отворя линка, за да прочета анотацията. Там открих самотна майка с детето ѝ в Аляска, които се борят за оцеляването си. Със сигурност няма да е лесен живот, напротив, вероятно постоянно ще са на крачка от смъртта (или полудяването в тихата пустош на Аляска). Харесвам такива книги.

„Всичко, което искаш да бъда“ – Мина Нешева, изд. Ентусиаст

В последните ми дни в книжарницата ме побъркаха, търсейки книгата (като дори не си спомняха цялото заглавие правилно). Реших да проверя за какво става въпрос и какво се случи? Открих още една книга за четене.

„Тя е перфектната дъщеря, вярната приятелка, талантливата актриса, красавицата, любимата ученичка, но никой не знае коя е всъщност.
Докато тя не се превръща в… мъртво момиче.“

„Жеводианкият звяр“ – Абел Шьовале, изд. Изток-запад

Винаги съм си падала по загадките около Голямата стъпка или Чудовището от Лох Нес. „Жеводинският звяр“ е роман хроника, който се базира на реални събития – чудовището (или чудовищата) умъртвява, разкъсва или наранява десетки хора, но загадката около него никога не е разкрита. Това определено привлече интереса ми!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s