Публикувано в Криминални, Ревюта

„Полунощ в книжарница Блестящи идеи“ – Матю Дж. Съливан [ревю]

Грабващ още със самото си начало „Полунощ в книжарница Блестящи идеи” се оказа един влудяващо интересен трилър, от който не исках да се откъсна.

40723283Авторът ни представя света на Лидия, жена на средна възраст, която освен по професия, е книжар и по призвание. В книжарницата, в която работи, „Блестящи идеи” можеш да срещнеш всякакви хора – от родители с колички и хванали за ръка децата си до тийнейджъри, които си нямат нищо друго освен времето, прекарано в книжарницата. Последните биват наричани „книжни жабоци”. Такъв е и Джоуи – най-младият и най-… мъртвият. Една вечер, точно преди да затвори книжарницата, Лидия чува странни шумове от горният етаж. А когато се качва там, открива полюшващия се на едно въже Джоуи. Но защо в джоба на младежа има снимка на Лидия като дете и как всъщност се е сдобил с нея?

Още по-интересно става, когато се оказва, че единственият човек, който е посочен като наследник на малкото вещи, е книжарката. Защо Джоуи ѝ е завещал купчина нарязани книги?

Едновременно с това Матю Дж. Съливан разказва и за миналото на жената.35116940 Оказва се, че не е толкова чисто и спокойно, колкото вярват всички, които я познават. Умело укриваща нанесена травма от детството, главната героиня се опитва да балансира между тайните си и все по-заплитащата се история на мъртвия младеж. Разкъсвана от чувство за вина за смъртта му, тя превръща в мисия да разгадае оставените в книгите съобщения.

Какво или кого ще открие накрая? Ще успее ли да се помири с тежкото си минало?

„Полунощ в книжарница Блестящи идеи” е трилър, който държи читателя в постоянно напрежение. Чуди се кой е убиецът, какви са мотивите му и защо, защо, по дяволите, всичко е толкова жестоко. С две думи – влиза в ролята на разследващ.

Почувствах се като детектив от „От местопрестъплението” със задача да разплета случая около смъртта на Джоуи преди самият автор да ми покаже всички 32620349доказателства. Беше много трудно и, в крайна сметка, неуспешно. Случаят е заплетен, а и като част от загадката се прибавя и тройно убийство отпреди двайсет години – никой нищо не си спомня, а единствената оцеляла свидетелка не желае  да съдейства.

Разбира се, фактът, че самоубийството се случва в книжарница, спечели допълни точки на автора. Поставя въпроса за четенето като единственото спасение на някои хора от реалността, мястото, на което се чувстват сигурни и в безопасност.

 

Забелязвала ли си начина, по който повечето хора разлистват книгите, сякаш са в храм или в църква? Няма нищо общо с ровенето из закачалките с дрехи в отдела за разпродажба, нито с мятането на консерви царевица в количката в супермаркета. Не, това е разлистване. Дори звучи сънливо: разлистване. Пулсът се забавя. Времето изчезва. Сериозните хора отново стават мечтатели.

Матю Дж. Съливан определено знае как да си служи с думите и предоставя на читателя уникалната възможност да се потопи в свят, от който не иска да излезе…  Заслужено книгата е в поредицата „хит трилър” на издателството и удоволствието от прочита на този заплетен сюжет ме подтиква да прочета и другите трилъри от поредицата. Предизвиквам ви! Ще успеете ли да разгадаете случая?

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s