Публикувано в Ревюта, Тийн романи & YA, Фентъзи и фантастика

„Двор от скреж и звездна светлина“ от Сара Дж. Маас [ревю]

Току-що я затворих. 02:19 часа на 14-и юли 2018 година.

Не ми се спи. Даже не ми се мисли какво ще се случи след края на тази книга. Защото последната страница на „Двор от скреж и звездна светлина” не е краят на поредицата за Фейра Арчерън.

40654695Последната книга от тази поредица на световно известната Сара Дж. Маас ни запраща право в дома на Рис и Фейра няколко месеца след войната с Хиберн. Главната героиня и нейното семейство са изправени пред кошмарните спомени от войната, която на много от елфите във Веларис е отнела всичко – дом, семейство, желание за живот. Любимата ни елфка, сега Велика господарка на Двора на Нощта, се хвърля с последни сили да помага на оцелелите, докато накрая не бива принудена да се прибере в дома си. А на нея точно това ѝ е трудно – да се завърне на място, където има всичко, докато други си нямат съвсем нищичко. Илейн и Неста не помагат ситуацията да се подобри. Едната от тях прекарва по цели дни в кухнята и градината, а другата въобще отказва да общува с познатите ни елфи. Дори отказва да сподели радостта на най-големия празник в Двора на Нощта – зимното слънцестоене.

Честно казано, Неста много ме дразни в тази книга. Разбирам мъката ѝ по човешкия ѝ живот (всъщност съвсем не разбирам срещу какво недоволства), но толкова ли е горда и егоистична, че не хвърли поглед около себе си?! Всеки, буквално всеки елф, без значение висш или нисш, се опитва да превъзмогне мъката си. Защото знаят, че отсега нататък ги очаква мир…

Всъщност това не е съвсем сигурно. След като войната приключи и опасността36156268 изчезна крехкото разбирателство между дворовете се разпадна. Също както Стената, която разделяше човешкия свят от елфския.

Сигурно много ви се иска да ви кажа какво се е случило с Тамлин през тези месеци след като така и така съм започнала със спойлерите… Тук обаче ще се спра. Само мога да кажа, че напълно заслужава участта си след това, което стори на Фейра. (Да, това го казва същия онзи човек, който мразеше Рис в началото на „Двор мъгла и ярост”)

Не мога да отрека, че „Двор от скреж и звездна светлина” не ми хареса. Даже напротив. Просто още от началото знаех, че краят ще е отворен. Което пък означаваше, че няма да има „и заживели заедно дълго и щастливо”, което много обичам. Е, няма го! Ала и действителният край на тази новела ми допадна.

40717116Харесва ми и това, че Сара Дж. Маас се е постарала да опише подробно терзанията на всеки един от приятелите на Фейра и Рис. Даже имах чувството, че напрежението, което усещах преди между Кас и Мор, вече е изчезнало. Вероятно защото Касиан се опитва да не обръща внимание на Неста. При това се справя доста успешно… до вечерта на слънцестоенето. Ще излъжа, че виждам как в следващите книги двамата се събират. Много, много, ама МНОГО ми се иска Азриел и Неста да се съберат заедно (защото според мен е очевидно колко много си подхождат), но и много добре знам, че шансовете това да се случи са нулеви.

Със сигурност ще прочета и следващите книги, а ако не обичате спойлери (макар че вече прочетохте това ревю), не четете последните страници, публикувани в новелата – откъс от следващата книга. Очаквам я с огромно нетърпение!

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Един коментар към “„Двор от скреж и звездна светлина“ от Сара Дж. Маас [ревю]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s