Публикувано в Ревюта, Съвременна световна литература, Тийн романи & YA

„Забранете тази книга“ от Алън Грац [ревю]

„Забранете тази книга” или по-скоро недейте! Забранете всички!

39599955Това прави госпожа Спенсър в едноименната книга на Алън Грац. В библиотеката на началното училище „Шелбърн” книгите започват да изчезват една по едно. Не защото някой не ги връща, а защото един родител, члена на училищното настоятелство, ги намира за неподходящи за учениците. Тук се появява Ейми Ан. Момиче, което обожава да чете, прекарва почти цялото си свободно време в библиотеката… Докато не забраняват любимата ѝ книга. Тогава Ейми Ан решава най-накрая да спре да се движи по течението и просто да изпълнява всичко, което ѝ кажат родителите ѝ. Решава да направи библиотека от забранените книги в шкафчето си.

Всичко се развива добре и все повече ученици проявяват интерес да четат. Ала госпожа Спенсър продължава да забранява книга след книга. Ейми Ан и верните ѝ приятели правят почти невъзможното, за да се сдобият с книгите, докато Трей, синът на госпожа Спенсър, постоянно се появява около съвета на БШЗК (Библиотека „Шкафчето на забранените книги”).

„Забранете тази книга” разказва една много сладка история, в чиято главна37780408 героиня се припознах, каквато, предполагам, е била и целта. Забавните моменти, когато Ейми Ан се опитва да избегне Трей, ала той се появява на любимото ѝ място, ме разсмиваха до сълзи. Подозирам даже, че момичето имаше чувства към „омразния син на забранителката на книги”.

Но „Забранете тази книга” е и книга за свободата на словото или по-скоро за свободата на четенето. Основната поука, която човек може да си вземе от нея, е изказана и от главната героиня: Никой няма право да ти казва какви книги може и не може да четеш. Освен родителите ти. Е, радвам се, че аз съм достатъчно възрастна, за да избирам сама четивата си. Радвам се, че и родителите ми бяха достатъчно благоразумни, за да не ограничават читателския ми вкус по никакъв начин.

Това обаче не се случва в романа на Алън Грац. В него се случва това, което и в повечето български семейства (от които не голяма част всъщност четат книги). Родителите си мислят, че знаят прекалено добре кое е подходящо и кое не за детето им. Дълбоко против съм тези забрани. Аз не съм израснала лош човек, 36347831защото първата ми книга бе „Терминатор 2” или на 8-9 четях книги за възрастни. Не смятам, че избора на „неподходящи” четива може да накара дете да порасне като лош човек, даже напротив, по-скоро ще му помогне занапред да прави по-добри избори, да разшири мирогледа си и да приема и разбира по-добре чуждата гледна точка.

Така че, скъпи родители, не забранявайте книгите на децата си. Доверете им се, че знаят какво да четат. Дори и да било то някой графичен роман или книгата на популярен влогър. „Забранете тази книга” ми припомни всичко това. Прочетете я, за да разберете и гледната точка на Ейми Ан.

Реклами

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

4 коментара към “„Забранете тази книга“ от Алън Грац [ревю]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s