Публикувано в Българска худ. литература, Ревюта, Тийн романи & YA, Фентъзи и фантастика

„Софийски магьосници 2. В сърцето на Странджа“ от Мартин Колев [ревю]

Една година. Толкова чаках да излезе продължението на „Софийски магьосници”. Преди известно време имах удоволствието да прочета и продължението на този вълшебен (във всякакво отношение) роман. Познайте какво! „Софийки магьосници 2. В сърцето на Странджа” се оказа още по-вълшебен.

39661137Мартин Колев (много обаятелен и на живо) ни въвежда с тихи стъпки в света на Бриян почти година след случката на улица „Дъждовна”. [За справки прочетете „Софийски магьосници”]. Младият български магьосник точно завършва училище и с нетърпение очаква чиракуването си при своя учител (няма да казвам кой, за да не съдържа това ревю спойлери). Да, ама нали знаете, че това е магическа книга! Забава трябва да има! Стана тя една на едно парти…. и Бриян се оказа в колата на главния везник. Срещата с Кисимов и целият политически интерес, който търпи младият софийски магьосник, честно казано, малко ме изнервиха, но сюжетът бързо се разви в посока, която ми хареса.

Имам чувството, че ако бях част от света на Бриян, щях да бъда безамулетна и това щеше да е като детска игра за мен. Безамулетието обаче се оказва едно от най-трудните неща, срещу които се изправя младият магьосник откакто го срещнахме за първи път в първата книга. Ето това най-много харесах във втората част. В сравнение с първата книга за Бриян, в „Софийски магьосници 2. В сърцето на Странджа” ставаме свидетели на израстването на Мартин Колев като писател. Сюжетът в продължението е по-сложен, отколкото в първата книга, и за мое най-огромно удоволствие този път не успях да разпозная още в началото кой е злодеят. За мен това е показателно – ако още в началото ми е ясно кой е лошият, значи книгата не става. Огромно браво на Мартин Колев, който ме изненада!

Спомням си, че още след прочита на „Софийски магьосници” очаквах с sofia-wizards-2-FULLнетърпение да излезе втората част. С изминаването на година ентусиазмът ми се смали и почти бях решила да я прочета ей така, понеже съм чела първата книга. Ала наличието на караконджули и най-вече самодиви промени намерението ми. Вълшебната думичка беше „Странджа”. Всеизвестен факт е, че съм от странджанския край и всичко свързано със самодиви и нестинарство привлича погледа ми веднага без право на промяна на намеренията. Трябваше да прочета тази книга! Не просто така, защото е продължение, а защото обещаваше приключения с любимите ми същества от българските фолклорни приказки.

Авторът ни представя един по-различен поглед към самодивите, които повечето познаваме като същества, които искат да разкъсат всеки, който не успее да ги надиграе или надсвири. Повече няма да ви кажа! Ала определено появата на любимите на Бриян книги-игри бяха добре изигран коз, който ме впечатли.

И знаете ли още какво? Вече не мога да мина покрай Народния театър или Народната библиотека без да се оглеждам за определени същества. 😉 [За справки прочетете „Софийски магьосници 2. В сърцето на Странджа”.]

 

Благодаря на издателство Сиела за вълшебното приключение!

Реклами

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Един коментар към “„Софийски магьосници 2. В сърцето на Странджа“ от Мартин Колев [ревю]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s