Публикувано в Ревюта, Тийн романи & YA

„14-14“ от Силен Едгар и Пол Беорн [ревю]

„Гробището е идеално място за срещи, нали? В този час там няма жива душа, никой няма да ги безпокои.”

38914846Пак ще ви припомня думите на учителката си по български език и литература, че добрата книга се познава по първото изречение. Още щом зачетох първите думи на „14-14”, узнах, че ще ми хареса… което беше странно. Аз не харесвам книги, които са насочени към по-младата аудитория, ама съвсем не ги харесвам. (Нали все пак съм пораснала и осъзнала се!) Този път обаче наблюдавах първите си впечатления под лупа, защото този роман е съвсем различен – засяга и период от Първата световна война, а аз обичам да чета за войните. Резултатите се оказаха крайно противоречиви, но за това по-късно в ревюто.

„14-14” разказва за две момчета, които живеят на двайсетина километра едно от друго и… и в различни векове. Не се шегувам! Адриан е тринайсет годишно момче, което в утрото на 2014 има само един проблем – момичето, в което е влюбено, най-добрата му приятелка, излиза с друго момче. Хадриан от друга страна изпитва съмнения за взимането на свидетелство за основно образование и дали баща му ще му позволи да замине в Лаон, за да продължи да учи. 1914-а е все пак, образованието е скъпо, а баща му се нуждае от още един чифт ръце във фермата! Адриан и Хадриан започват да си пишат чрез една пощенска кутия – отначало всеки перчейки се, обикновено с лъжи, а след това постепенно сближавайки се, въпреки годините, които ги разделят.

А те не разбират съвсем веднага за това, уверявам ви!

Даже и до момента не мога да определя кой от двамата герои ми беше по-34042805интересен. Дали Адриан, който гаснеше от любов по Марион и малко по малко забрави за приятелството им и училище? Дали любимецът ми е Хадриан, който се труди неуморно за това свидетелство и трябваше да лавира между любимата си, смъртта и заклетия си враг? Мисля, че и двамата ми харесаха. Харесва ми идеята да се съберат два напълно различни персонажи, които да се променят един друг в името на нещо, което вярват. Хареса ми колко много се сближиха и това, че запазиха връзката помежду си и след като разбраха истината, че никога няма да се срещнат и поговорят очи в очи.

Вероятно това е малко стряскащо за две момчета, които все още нямат представа какъв е светът. Особено Хадриан, който не може да повярва, че скоро ще избухне война, една жестока война, която ще промени и заличи всичко, което познава. Доверието, което си гласуват Адриан И Хадриан разтопи сърцето ми. Разтопи го! Май все още помня какво е да си тийнейджър (защото съм на сто години, нали) и колко трудно е да вярваш безрезервно на някого, особено ако се отнася до толкова лично нещо като човек, когото обичаш.

„… сякаш възрастните съвсем забравят какво е да си на тринайсет години, 21521696сякаш като са пораснали, са изгубили детските си спомени.”

Все ви говоря за нещата, които харесвам в една книга. А невинаги харесвам всичко. Ето, например в „14-14” не харесах това, че историята, разказана от Хадриан не беше толкова развита и почти през цялото време светлината на прожекторите беше обърната към настоящето, *кхъм* 2014-а година и Адриан и неговите любовни размисли и проблеми. На мен като читател ми липсваше да прочета повече за Хадриан и това, което той преживява, но предполагам, че това е била идеята на авторите.

И още нещо! Смърт. През цялото време, докато четях на глас, се оплаквах, че няма смърт, въпреки че знаех към каква възрастова аудитория е насочен романът. Страници и страници мрънкане и след това хоп! ето ти смърт. Ами какво да кажа освен че много добре се е получило. Седях минута след минута и ме болеше за тази смърт, защото беше невинна. Един точен удар в сърцето на читателя. Отново браво!

„14-14” от Силен Едгар и Пол Беорн се оказа неочаквано блестяща перла, която открих там, където не предполагах, че съществува. Романът преди всичко разказва за доверието, което трябва да си имаме, и това, че трябва да преминем през трънливия път, за да получим щастие, а това го разбират тийнейджърите. „14-14” е един сладък роман, който ви препоръчвам да прочетете! Излезте навън, попечете се на слънчице и почетете. Сигурна съм, че ще ви хареса!

 

Благодаря на издателство Ера за възможността да се докосна до романа!

Реклами

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

3 коментара към “„14-14“ от Силен Едгар и Пол Беорн [ревю]

  1. Едно много истинско и красиво написано ревю! Браво! Досега не бях чувала или пела нещо за тази книга, но след прекрасната ти рецензия несъмнено ще я добавя към безкрайния си TBR лист! Лека и книжна седмица

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s