Публикувано в Криминални, Ревюта

„Ръкописът на Шопен“ от Джефри Дивър [ревю]

Музикалният ми фон за книгата – тук.

Какво се получава, когато 15 от най-известните автори на трилъри решат да напишат една книга? 24712346„Ръкописът на Шопен” започва с идея за образите на героите и фабулата от Джефри Дивър и е продължена от автори като Джоузеф Файндър („Къртица в Кремъл”, „Часът нула”, „Параноя“ и др.) и всеизвестния Лий Чайлд („Вечерен курс”, „Точно в полунощ” и др.)

В първа глава Джефри Дивър ни пренася в Полша, където броени часове след срещата си с Харолд Мидълтън Хенри Жединяк, акордьор на пиана, е намерен мъртъв. Мидълтън смята, че е спрян на летището именно заради смъртта на новия си познат. Когато пристига във Вашингтон е нападнат от полицай… или поне мъжът се представя за такъв. Мидълтън е принуден да убие друг намесил се в престрелката униформен и от тогава животът му се обърква.

Завръзката около престрелката на летището започва преди години, когато Хари и екипът му откриват безценни ръкописи, картини и партитури – някога скрити от немците по време на Втората световна война. Жединяк се свързва с бившия американски агент, за да се изнесе един много добър фалшификат на партитура на Шопен. Но дали наистина е фалшива?

„ Знам нещо. Или някого. Затова искат да ме убият. Имам нещо, което някой желае. Или аз съм това нещо. Или съм направил нещо.

Но истината е, че не съм толкова важен.  Не бях. Сега съм.  Тази нова истина е изписана с кръв.“

Убиецът на акордьора и неговия екип издирват абсолютно всеки, който може да 6518443знае къде се крие Хари, който между другото е издирван и от ФБР за убийството на ченге. По същото време в Италия Фелисия Камински се разминава на косъм от смъртта, спасена от непознат, който нарича себе си Фауст.

Историята се заплита все повече, докато в самия център се озовава Мидълтън, притиснат от насилието около себе си. Единственият му шанс да разбере отговора на въпроса защо е толкова търсен напоследък се крие в срещата му с Фауст. Но може ли да му вярва след като той е бил „съдружник” на един от най-опасните военнопрестъпници?

„Ръкописът на Шопен” е изненадващо добра комбинация от 15 различни стила на писане, която бих препоръчала на всеки един любител на добрия трилър. Не разбрах нищо от четвъртинките и каденци, но разбирам от трилъри. „Ръкописът на Шопен” ме впечатли много!

Реклами

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s