Публикувано в Ревюта, Съвременна световна литература, любовни романи

Книги, любов, Париж… В „Малката книжарничка край Сена“ има всичко

„Открих следващата ти любима книга.”

37644985

Получих това съобщение за втори път от фей-кръстника (за когото вероятно ще четете често в блога ми) и вече започвам да се чудя дали читателският ми вкус е много по-ясен за всички останали отколкото за самата мен. С присъщия за характера ми инат реших, че ще прочета и тази книга, опитвайки се да я намразя. Разбира се, подобно нещо се случи и при прочита на „Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената”  и плановете ми се провалиха.

„Малката книжарничка край Сена” започва с описание на лежерните дни на Сара – собственичка на книжарница в провинциално американско градче. Обаче един ден приятелката ѝ от Париж предлага нещо нетипично – да разменят книжарниците си за няколко месеца. Сара е човек, който не може да казва „не”, и заради това се оказва в самолет, на път за Париж малко преди Коледа и приключението на живота ѝ.

„Бях обикновената стара Сара Смит – интроверт, книжен плъх, прекалено стеснителна. Не бях привърженик на промените, предпочитах постоянния ритъм на рутината, намирах спокойствие в познатото. Момичетата ме подкрепяха и аз можех да бъда себе си, но радикалният ми план не можеше да не ги шокира, защото такава постъпка беше напълно необичайна за мен.”

Животът е пред Сара и ѝ предлага няколко месеца в Париж, изпълнени с34747805 вълшебни разходки по павираните му улички и из скътаните кафенета, някога приютявали велики писатели и художници. Удоволствието е едно, но Сара трябва и да работи, защото приятелката ѝ Софи очаква да се грижи за книжарницата добре. Вместо ръст на продажбите обаче, американката се сблъсква с откраднат багаж и бунт на служителите, които не я приемат много сериозно, още първите дни от престоя си.

„Хората сякаш мислят, че понеже съм се заровила в книги, съм едно крехко и деликатно цвете, което не може да се справя.”

Нежна душа, романтичка до мозъка на костите си, Сара обвинява единствено себе си за всички проблеми, които сякаш само чакат да покаже носа си в книжарницата, за да се появят. Продажбите продължават да падат. Убедена е, че книжарите искат да я линчуват. А някой краде от касата.

34884666

Ребека Рейзин определено поставя много предизвикателства на пътя на героинята си, което в много моменти ме разсмиваше до сълзи, въпреки че дълбоко ѝ съчувствах. Все пак знам от личен опит, че Коледа в книжарница е почти сбъднал се кървав кошмар. Младата жена няма абсолютно никакъв избор, ако иска да се справи със ситуацията, освен да се промени и да забрави за свенливата девойка, която някога е била.

„Това е градът на изгубените души и ти, Сара, си една от тях. Но в това е красотата му. Той ще те поеме в прегръдките си и ще те разголи, докато изгубен стане другата дума за открит.”

Няма да е идеалното четиво, ако в него няма любов. Нали? Или поне аз така си мисля, откривайки голяма прилика с американката – безнадеждна романтичка, каквато всъщност съм и аз. Приятелят ѝ се намира кой знае къде, преследвайки кариерата си на репортер, докато Сара обикаля сама по улиците на града на любовта. Много нечестно!

„Двамата заслужаваха всичко, което Купидон им бе донесъл. Просто не можех да спра мъничкото гласче в главата си, което казваше, че може би заслужавах той да обърне малко внимание и на мен.”

25467081Ридж ме дразнеше през цялото време с постоянното си изчезване, пропуснати обаждания и гоненица на изгубен сигнал и разлика в часовите зони. Но Сара си го обичаше с цялото си сърце и аз нямах право да ругая избора ѝ… освен понякога съвсем невинно да жадувах да се случи нещо и репортерът никога да не се върне при моята любима героиня.

Въпреки очевидно различния финал, който бих написала, „Малката книжарничка край Сена” от Ребека Рейзин наистина се превърна в следващата ми любима книга, поставена гордо до шепата заглавия, които са ме вдъхновявали и учили на нещо през годините. Освен за любовта към четенето, Париж и любимите хора, „Малката книжарничка край Сена” е роман за промяната, която човек трябва да претърпи; метаморфозата, която превръща гъсеницата в пеперуда и вглъбената в себе си американска книжарка в достойна за доверието и любовта на парижаните жена, уверена в себе си и способностите си. Романът на Ребека Рейзин е роман и за приятелството и за доверието, което трябва да имаме един на друг, написан с неподправено опияняващ стил, на който ще се насладим отново много скоро. Нали не сте си мислили, че това е единственият роман на авторката?

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s