Публикувано в Ревюта, нехудожествена литература

Книга за българите за всеки дом

„Българите: забравените постижения” съдържа истории за 50 българи, за които трябва да знае всеки българин. 36696111

Историята ни винаги е била манипулирана според интересите на властимащите. Помним незначителни неща, които са ни преподавали в часовете по история, но не знаем кой е откривателят на Lactobacillus bulgaricus или въобще кой подозира, че създателят на сугестопедията е българин.

„Изполвай мозъка и следвай сърцето – това е сугестопедията.“

Георги Лозанов

 

Книгата е разделена на шест раздела – изкуство, наука, общество,Capture14-400x283 предприемачество, просвета и пътешествия и експедиции. Трудно ще е да излъча 6 личности, за които ми е било най-интересно да прочета, затова ще се опитам да избера поне десетина. Асен Пейков, създателят на една от най-големите статуи на Леонардо да Винчи в света; Елисавета Консулова-Вазова, жената с първата художествена изложба в България; Георги Лозанов, създател на сугестопедията; Елисавета Карамихайлова, първият български ядрен физик; Петър Димков, офицер и лечител; Съба Вазова, будител за десетте си деца и народа; Анастасия Димитрова, основател на първото българско девическо училище в Османската империя… Мога да спомена тук поне половината от тези 50 герои (каквито са в моите очи).

23456599_10212748787305915_4884594950889941919_o„ Аз отдавна си мислех, че в нашата хубава, богата страна, при нашия интелигентен народ, животът би бил много по-щастлив, ако имахме много по-висока домашна култура. Важно е жената да бъде улеснена в своите задачи на домакиня, за да ѝ остане повече време за нейното лично духовно развитие.“

Елисавета Консулова-Вазова

Огромно впечатление ми направиха графичното 23621337_1503329703050123_6635867432269063599_nоформление, дело на Николай Манчев, и илюстрациите на Стен Дамянов. Тези две неща превръщат и без това ценната информация в една както полезна със знанията, които предоставя, така и приятна за окото книга, която честно казано (а и защо не) някой ден ще дам на детето си да прочете. Информацията, както каза и самият автор, на моменти академична, е предложена на достъпен за децата език,което прави изданието още, още по-ценно.

Признавам си, аз също съм част от по-незапознатите с тези 50 личности и затова на драго сърце си купих книгата. Прочетох я с наистина голям интерес, а съм сигурна, че и често ще я прелиствам, за да прочета отново за един или друг бележит българин.

Capture5-374x300

„Умереност във всичко – това е най-важното условие за здраве и дълъг живот. Да благодариш за стореното добро, значи да направиш добро – преви добро!“

Петър Димков

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s