Публикувано в Ревюта, Тийн романи & YA, Фентъзи и фантастика

Напрегнато, красиво и неочаквано продължение

Вероятно много малко от вас не са чели „Двор от рози и бодли”, все пак Сара Дж. Маас е една от най-популярните авторки на young adult литература в България.30246652 Е, ако не сте чели първата част от поредицата за Фейра, ви съветвам да го направите, защото продължението е още по-интересно.

Авторката ни пренася отново в света на елфите. Известно време след действията в края на първата книга Фейра отново е с Тамлин. Обаче Котела и Майката имат други планове за нея – нали все пак сключи сделка с Рисанд. И сега е принудена да прекарва време с него.

Променена след преживяванията си В Недрата на Планината, любимата ни героиня трябва да приеме саможертвите, с които се срещна в предходната книга. Предстои сватбата ѝ с Тамлин… Но точно тогава се появява Рисанд, който има собствени планове за златокосата Фейра. Няма да издавам повече от сюжета, защото няма да спра. Наистина няма да мога да спра.

Не е тайна или изненада за когото и да е, че след последните страници на „Двор от рози и бодли” ми се искаше да разкъсам Рисанд на парчета, докато му крещя, че го мразя. Вероятно никой няма да се изненада, че след като прочетох продължението, си промених мнението и лично бих обесила Тамлин на някое разцъфнало пролетно дърво.

Отново се удивих колко многопластови са героите на Сара Дж. Маас и каква31742311 промяна може да претърпят, към какво развитие вървят заедно, ръка за ръка… или острие срещу острие. Впечатлена съм от търпението на авторката в изграждането на героите – тя или продължаваше да ги прави по-добри, или напротив – превръщаше ги в още по-големи злодеи… Чакайте, това е Сара Дж. Маас и нещо сгреших 😀 Сара преобръща абсолютно всякакви представи, които сме имали за героите до момента.  Честно, не бях очаквала Рисанд да се окаже толкова прекрасен, грижовен, жертвоготовен и… ох, наистина звучи като мъжа от мечтите ми ако прибавим на мечтата ми чифт здрави илириански криле.

Радвам се, че Фейра не остана глезлата, която срещнах в първата част, защото малко ме дразнеше цялото бездействие, на което се беше отдала в Двора на Пролетта. Постоянно ѝ казвах, че това трябва да го направи така и така, не трябва да седи като украса и просто да рисува по цял ден и да се разхожда… да, аз говоря на героите. В продължението Фейра се взе в ръце, до колкото можеше да превъзмогне случилото се във В Недрата на Планината, и най-накрая се превърна в една красива, борбена и смела Висша елфа, каквато всъщност беше. Уважавам я заради труда ѝ да свикне с новото си състояние и нови сили.

34514110

„Двор от мъгла и ярост” е неочаквано, красиво и взривоопасно продължение на историята на Фейра Арчерън там, където я оставихме в първата книга от поредицата за елфите и хората. Предупреждавам ви, че Сара Дж. Маас ще ви залови в капана на добрия си стил на писане и ще ви остави да висите с краката нагоре, докато си блъскате главата какво всъщност е замислила този път за Фейра и Великите господари в живота ѝ. Е, накрая няма да познаете, невъзможно е, но със сигурност ще тръпнете от нетърпение да разтворите и последната книга от поредицата.

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

4 коментара към “Напрегнато, красиво и неочаквано продължение

  1. Прочете ли или ще четеш ли и третата? Интересно ми е мнението ти понеже съм впечатлена от свежия ти поглед върху литературата. И то за заглавия, към които едва ли бих посегнала, ако не прочета някое добро ревю.
   А иначе за моето мнение… Така се случва след като пиша за втората книга след като прочетох и третата (и едва се разделих с поредицата).

   Харесвам

 1. Така… Третата не съм я чела и честно да си призная… В този момент моят отговор клони към не. Да, винаги ще имам слабост, но просто след 9 месеца… някак поохладнях към поредицата. ,,Да“ или ,,не“ не мога да кажа направо, съжалявам.
  Що се отнася до впечатленията ти… Мога само да се радвам. Просто пиша и се надявам някой да посегне към книгите. Това е. 🙂

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s