Публикувано в Ревюта, Съвременна световна литература, любовни романи

Щастие въпреки жестоката страна на любовта

Какво означава любовта въпреки загубата? Какви усилия се изискват от теб да продължиш въпреки че миналото ти никак не е леко? Защо жадуваме да чуем онези две заветни думи макар да усещаме какво чувства човекът срещу нас?

34858444„Жестока любов” е роман, който отговаря на всички тези въпроси. Историята на Тейт и Майлс започва по необичаен начин – пред вратата на новото жилище на Тейт. Майлс е пиян като казак, а младата жена трябва да мине покрай него, за да влезе в апартамента на брат си. Естетвено, пияницата пред вратата е Майлс, а младата жена е току-що пристигналата в града Тейт. Напрежението помежду им на другата сутрин е огромно, а за капак той се оказва ной-добрият приятел на брат ѝ.

За разлика от другите романи, за мое щастие, главните герои се намразиха в началото. Този вид завръзка винаги е бил един от любимите ми, защото обикновено преминаваме с един от главните герои през цялата еволюция на емоциите му. В случая това беше главната героиня.

Както на мен, така и на всеки читател, е ясно, че двамата герои ще поемат по трънливия път на любовта, но това изисква малко повече търпение от всички. Майлс, чието минало е забулено в тайна зад красивите му очи, има две правила за тази връзка „Никога не питай за миналото” и „Не очаквай бъдеще”. Твърде наивна или твърде самотна, младата жена се впуска в тази връзка, забравяйки единствените правила. Желае да научи всичко за миналото му и да бъде част от бъдещето му.

„- Каква искаш да бъдеш ти?

– Щастлива, отвръща тя с усмивка.”

Както се случва и в реалността, жената първа се влюбва, докато на мъжа му 17788401отнема известно време, докато осъзнае и приеме истината. В „Жестока любов” обаче мъжът трябва да се справи и с миналото, което е табу и за което стане ли въпрос, разговорът приключва, температурата в стаята пада поне с десетина градуса и напрежението се сгъстява. Майлс, който е лирическият говорител в половината от книга, която е насочена към миналото, трябва да се справи с изборите си отпреди години. Това обърква настоящето му и изтрива бъдещето му с която и да е жена, а Тейт… тя е забранен плод, по-малката сестра на най-добрия му приятел.

„Изрича името ми така, сякаш е пистолет – дава предупредителен изстрел и аз би трябвало да побягна.”

По-приятен ми беше Майлс като персонаж, защото имам слабост към хора с трудно минало. Трудностите му по забравянето на първата любов спечелиха сърцето ми. Докато Тейт в това отношение беше дори по-неразгадаема от любимия си. Имала е няколко неуспешни връзки, на които е пречила кариерата ѝ, но научаваме само толкова. Акцентът на миналото остана върху красивия пилот, който е обречен на мъки в любовта.

33562238„- Любовта невинаги е красива, Тейт. Понякога прекарваш цял живот, надявайки се, че в крайна сметка ще бъде различно. По-добро. А после, без да разбереш как, отново се озоваваш на стартовата линия, изгубил сърцето си някъде по пътя.”

Въпреки уговорката им, че връзката им е само сексуална, двамата всъщност неусетно се превръщаха в двойка, която прави дребни неща заедно, по празници пътуват до семейството на единия, а през всичкото време, в което не са заедно, си липсват един на друг. Хареса ми колко наситена с емоции беше всяка една сцена. Опитвам се по всякакъв начин да не дам спойлер за миналото на Майлс, но е трудно, когато любовта в тази сюжетна линия ми стана  любима. Начинът, по който бяха преплетени щастие, болка и вина, ме трогна толкова дълбоко, че на моменти просто ми се искаше да прескоча главите, в които се разказваше за настоящето.

„Боли единствено когато не целувам Рейчъл.

Навярно това обяснява защо да се влюбиш е толкова мъчително.”

„Жестока любов” е увлекателно четиво, което ще ви оплете в мрежите на минало и настояще и ще ви покаже ценностите на различните любови. Ще открие най-чувствителната частица от душата ви и ще я поведе към едно приключение, което завършва в прегръдката на любимия човек и удоволствието от това да обичаш и да бъдеш обичан.

„Вдигам ръце и се вкопчвам в ръкава на ризата му, а после заравям лице в гърдите му. Оставаме така в продължение на няколко минути, и двамата – напълно изгубени. Напълно неопитни в това.

Напълно объркани.”

 

Благодаря на издателство Ибис за възможността да се насладя на този емоционален свят на Колийн Хувър.

Реклами

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s