Posted in Ревюта, Съвременна световна литература, романтика

Щастие въпреки жестоката страна на любовта

Какво означава любовта въпреки загубата? Какви усилия се изискват от теб да продължиш въпреки че миналото ти никак не е леко? Защо жадуваме да чуем онези две заветни думи макар да усещаме какво чувства човекът срещу нас?

34858444„Жестока любов” е роман, който отговаря на всички тези въпроси. Историята на Тейт и Майлс започва по необичаен начин – пред вратата на новото жилище на Тейт. Майлс е пиян като казак, а младата жена трябва да мине покрай него, за да влезе в апартамента на брат си. Естетвено, пияницата пред вратата е Майлс, а младата жена е току-що пристигналата в града Тейт. Напрежението помежду им на другата сутрин е огромно, а за капак той се оказва ной-добрият приятел на брат ѝ.

За разлика от другите романи, за мое щастие, главните герои се намразиха в началото. Този вид завръзка винаги е бил един от любимите ми, защото обикновено преминаваме с един от главните герои през цялата еволюция на емоциите му. В случая това беше главната героиня.

Както на мен, така и на всеки читател, е ясно, че двамата герои ще поемат по трънливия път на любовта, но това изисква малко повече търпение от всички. Майлс, чието минало е забулено в тайна зад красивите му очи, има две правила за тази връзка „Никога не питай за миналото” и „Не очаквай бъдеще”. Твърде наивна или твърде самотна, младата жена се впуска в тази връзка, забравяйки единствените правила. Желае да научи всичко за миналото му и да бъде част от бъдещето му.

„- Каква искаш да бъдеш ти?

– Щастлива, отвръща тя с усмивка.”

Както се случва и в реалността, жената първа се влюбва, докато на мъжа му 17788401отнема известно време, докато осъзнае и приеме истината. В „Жестока любов” обаче мъжът трябва да се справи и с миналото, което е табу и за което стане ли въпрос, разговорът приключва, температурата в стаята пада поне с десетина градуса и напрежението се сгъстява. Майлс, който е лирическият говорител в половината от книга, която е насочена към миналото, трябва да се справи с изборите си отпреди години. Това обърква настоящето му и изтрива бъдещето му с която и да е жена, а Тейт… тя е забранен плод, по-малката сестра на най-добрия му приятел.

„Изрича името ми така, сякаш е пистолет – дава предупредителен изстрел и аз би трябвало да побягна.”

По-приятен ми беше Майлс като персонаж, защото имам слабост към хора с трудно минало. Трудностите му по забравянето на първата любов спечелиха сърцето ми. Докато Тейт в това отношение беше дори по-неразгадаема от любимия си. Имала е няколко неуспешни връзки, на които е пречила кариерата ѝ, но научаваме само толкова. Акцентът на миналото остана върху красивия пилот, който е обречен на мъки в любовта.

33562238„- Любовта невинаги е красива, Тейт. Понякога прекарваш цял живот, надявайки се, че в крайна сметка ще бъде различно. По-добро. А после, без да разбереш как, отново се озоваваш на стартовата линия, изгубил сърцето си някъде по пътя.”

Въпреки уговорката им, че връзката им е само сексуална, двамата всъщност неусетно се превръщаха в двойка, която прави дребни неща заедно, по празници пътуват до семейството на единия, а през всичкото време, в което не са заедно, си липсват един на друг. Хареса ми колко наситена с емоции беше всяка една сцена. Опитвам се по всякакъв начин да не дам спойлер за миналото на Майлс, но е трудно, когато любовта в тази сюжетна линия ми стана  любима. Начинът, по който бяха преплетени щастие, болка и вина, ме трогна толкова дълбоко, че на моменти просто ми се искаше да прескоча главите, в които се разказваше за настоящето.

„Боли единствено когато не целувам Рейчъл.

Навярно това обяснява защо да се влюбиш е толкова мъчително.”

„Жестока любов” е увлекателно четиво, което ще ви оплете в мрежите на минало и настояще и ще ви покаже ценностите на различните любови. Ще открие най-чувствителната частица от душата ви и ще я поведе към едно приключение, което завършва в прегръдката на любимия човек и удоволствието от това да обичаш и да бъдеш обичан.

„Вдигам ръце и се вкопчвам в ръкава на ризата му, а после заравям лице в гърдите му. Оставаме така в продължение на няколко минути, и двамата – напълно изгубени. Напълно неопитни в това.

Напълно объркани.”

 

Благодаря на издателство Ибис за възможността да се насладя на този емоционален свят на Колийн Хувър.

Реклами

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s