Публикувано в И много други неща, Uncategorized

Неделни новости (4)

Здравейте, приятели!

Нали не сте си помислили, че ще спра рубриката след като миналата неделя нямаше „Неделни новости“? Не, никак не мисля да приключвам с нея. Затова днес съм ви приготвила поредната порция от нови книги. Преобладава т. нар. нехудожествена литература, но и представителите на посестримата ѝ, художествената, не са по-малко интересни.

Нека не губим време и преминем към последната деветка нови книги (днес са само девет), която подбрах за вас:

 

210217_b1) „Седем дни от нашия живот“ – Франческа Хорнак

Когато едно семейство е принудено да бъде заедно по Коледа за толкова дълго време, нищо не може да остане скрито.
За първи път от години цялото семейство Бърч се събират за Коледа под един покрив. Дори по-голямата дъщеря на Ема и Андрю, която обикновено е заета да спасява света, се присъединява към тях в старото семейно имение в английската провинция. Оливия се връща вкъщи само защото се налага – тя е лекар и след края на поредната мисия в чужбина, където е била в центъра на епидемична зараза, трябва да остане под карантина за една седмица… А заедно с нея и цялото й семейство.
По-малката и лекомислена дъщеря Фийби е съсредоточила цялото си внимание върху скорошната си сватба.
Бащата Андрю се усамотява в кабинета си, където пише язвителни рецензии за ресторанти и си спомня дните си на военен кореспондент, а съпругата му Ема иска всички да изкарат приятно празниците и не споделя с тях тревожните новини, които е получила наскоро.
Оливия се опитва да преодолее културния шок от завръщането си в Англия и да се изправи пред на пръв поглед незначителните проблеми на роднините си.
Когато едно семейство е заедно за толкова дълго време, нищо не може да остане скрито и всички проблеми и тайни излизат наяве. Скоро става ясно колко много неща не знаят един за друг. Но нищо не е по-шокиращо от неочаквания гост, който се присъединява към семейство Бърч…

 

2) „Лед” – Яцек Дукай210309_b

Представяли ли сте си, че Първата световна война не се е състояла? В този роман такава война липсва. Петербург е управляван от Всерусийския император, Полша е все така под властта на източния деспот, а Варшава е тероризирана от лютите – странни същества, които умеят да пребразяват историята.

Бенедикт Герославски е принуден да замине за Сибир в търсене на отдавна изгубените следи на баща си, който е последната надежда за Варшава. Той е единственият, който може да говори с лютите.

„Роман за Историята, разказ, видян в двоен ракурс – през очите на главния герой и на неговата проекция под формата на „същество, което не съществува”, което трябва да се изправи пред смразяваща кръвта в жилите „друга възможна” световна история, в необикновено пътешествие до срещата с Другостта.”

3) „Чудото” – Ема Донахю

Обучена медицинска сестра (голяма рядкост за средата на XIX век) е изпратена в провинциална Ирландия да осъществи двуседмично денонощно наблюдение над единайсетгодишно силно набожно момиче, за което се твърди, че не е поемало храна от почти пет месеца, а живее само благодарение на „манна немесна“. Чудо или измама се крият в основата на тази история, шумно подета от вестниците и предизвикала ожесточени спорове в научните среди? Каква страшна тайна е накарала това будно дете да откаже да се храни?

 

210315_b4) „ Рандеву в „Кафе дьо Флор” – Каролине Бернард

Париж, 1928. Виан мечтае да стане ботаничка и напуска френската провинция. В Париж освен любимата професия я чака и глолямата любов в живота – английският художник Дейвид. Щастието й изглежда пълно. Но не това й готви съдбата…

85 години по-късно една млада жена ще тръгне по следите й, за да разкрие дълбоко пазена семейна тайна…

Вълнуваща, чувствена и „много френска“ – историята на две силни жени пред кулисите на една зашеметяваща метрополия.

 

 

 

5) „ Шелепин и ликвидирането на Бандера” – Леонид Млечин

Александър Николаевич Шелепин влиза в историята като човека, организирал през есента на шестдесет и четвърта година свалянето на Хрушчов. Именно Шелепин тогава е смятан за най-реалния кандидат за поста ръководител на КПСС и СССР – името му се спряга не само в Съветския съюз, но и в чужбина. Оглавявайки през 1958 година КГБ, той залага на електронното разузнаване и работата на дешифраторите на чуждестранната кореспонденция. Тогава в Първо главно управление се създава отделът, занимаващ се успешно с проникването в чуждестранните посолства зад граница и с вербуване на шифровачите. По времето на Шелепин Комитетът за държавна сигурност насочва усилията си върху „активните мероприятия” – през януари 1959 година е създаден отдел „Д”, отговарящ и за провеждането на операции по ликвидирането на избягали на Запад врагове на съветската власт. Една от тези операции е и убийството на Степан Бандера.

Още за живота на втория в държавата човек от времето на Хрушчов, малко познат в България поради изпадането му в немилост при Брежнев, можете да научите от книгата на Леонид Млечин „Шелепин и ликвидирането на Бандера”.

 

6) Неизвестната война: Моите тайни операции Т.1 – Ото Скорцени

„Белязания“, както е известно в армейските среди на нацистка Германия, или Ото Скорцени – оберщурмбанфюрер от СС, кавалер на наредбата „Рицарски кръст с дъбови листа“, е митична личност в историята на ХХ век.

Австрийц, роден във Виена през 1908 г. и получава инженерно образование във Виенския технически университет, Скорцени се изявява на Източната фронт през 1941/42 г. като безстрашен войн с лидерски качества. През 1943 г. е назначен за командир на частите на СС със специална цел и получава заповед директно от Хитлер.

В тази първа пълна българска издание на спомените му Скорцени представя уникалните специални операции, организирани и ръководени от него: освобождаването на Бенито Мусолини от Гран Сасо в Италия през 1943 г., превземането на резидента на регент Миклош Хорти в Будапеща през 1944 г. и други по-малко известни акции.

В книгата са включени 140 документални снимки, някои от които са публикувани за първи път.

 

7) „Кажи не на глада. Възстанови метаболизма от диети” – Инес Субашка

Вероятно всички сме чували за първата книга на Инес Субашка „Генът IFS”. В новата си книга авторката ни запознава с методи, с които да възстановим метаболизма си след уморителните за него диети.

„Заблуда е да си повтаряме, че се храним само за енергия. Ние не сме машини – ние сме човешки същества…”

8) „Здравето на сърцето минава през устата. Митовете за холестерола” – Д-р Наташа Кембъл-Макбрайт

В книгата „ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО МИНАВА ПРЕЗ УСТАТА“ д-р Наташа Кембъл-Макбрайд разглежда темата за исхемичната болест на сърцето, причинена от атеросклерозата – заболяване на съдовите стени, водещо до стесняване и запушване на артериите. Провокативна както винаги, тя разкрива на читателя, че в действителност на конвенционалната медицина не е известна точната причина за възникването на атеросклерозата или начина за нейното лечение. В книгата си д-р Кембъл-Макбрайд

изследва възможните причини за това заболяване и представя възгледите си за възможностите да се предотврати то и/или да се повлияе върху него в положителна посока. Тя разсейва мита за липидната хипотеза и здравето на сърцето и обяснява, че холестеролът не е враг, а неразделна и важна част от нашите клетъчни мембрани.

9) „Мозъкът лекува” – Норман Дойджи210276_b

В книгата си „Невероятният мозък” Норман Дойджи разкрива измеренията на невропластичността – способността на мозъка да променя себе си, за да осигури нормални условия за пълноценен живот на човека. В новата си книга Дойджи стига още по-далеч – показва как можем да използваме необикновената мощ на невропластиката, за да облекчим или дори напълно да излекуваме мозъчни заболявания, смятани до този момент за нелечими или необратими.

Доскоро пациентът бе сведен до пасивен субект, безпомощен страничен наблюдател на сблъсъка между двамата велики противници – лекарят и болестта. Време е да осъзнаем невероятната способност за самоизцеление, скрита в нас самите!

Реклами

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

4 коментара към “Неделни новости (4)

  1. Ауу, благодаря за „Лед“, не е стигнала до нашата книжарничка и за първи път от теб научавам за нея. Звучи страшно интересно! Видя ли описанието на сайта на Хеликон? „Епичен философо-фантастичен трилър“ 😀

    Liked by 1 person

  2. Преди да вземете „Лед“, не пропускайте първата преведена у нас книга на фантастичния поляк Дукай – „Други песни“. Уникална!

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s