Публикувано в Ревюта, Тийн романи & YA, Фентъзи и фантастика

Двор на смелост

Да, да! Ето, че и аз се поддадох на обсесията с Дворовете на Сара Дж. Маас. Дълго време отлагах, въпреки че много приятели и запалени читатели се опитваха деликатно (и не толкова) да ме побутнат към тази поредица. Е, ликуй, народе! И аз прочетох първата книга. Не само, че я прочетох, но и ми хареса.

28645841За незапознатите, които вероятно не са много, „Двор от рози и бодли” е първа книга от поредицата за простосмъртната Фейра, която насила трябва да заживее в страната на елфите. Преди стотици години хората са били роби на елфите, които надарени с магия, са издевателствали над човечеството и са се подигравали с хората. Поне така разказват легендите. След Голямата война между двете раси е сключен Договор, който разделя земята на части от Стената. Никой няма право да я преминава.

В селото на Фейра гладът върлува. Момичето е принудено да ловува в гората покрай Стената, за да осигури храна за семейството си. Един ден се изправя пред съдбовния избор – да застреля сърната, която ще изхрани семейството ѝ за седмица, или да застреля вълка, който се появил. Тя прави своя избор.

Няколко дни след това в малката колиба се появява звяр, несъмнено преобразен елф, и отвлича Фейра в земите си. Но когато стигат до двореца му, момичето разбира, че похитителят ѝ не е толкова страшен колкото си е мислела.

Предполагам, се сещате за последвалото…

Тази жена, Сара Дж. Маас, ме извади от зоната ми на комфорт. Рядко чета young32969945 adult и това беше една от причините, поради които известно време не се докосвах до книгите ѝ. Е, признавам ѝ го – тази жена умее да пише.

Описанията, които използваше за обстановката, за природата, дори пасаж след пасаж наредени един след друг, никога не ми омръзваха. Авторката изгражда по изключително живописен начин света, който вижда Фейра за пръв път. И като заговорихме за нея…

Обичам такива персонажи – силни, борбени, знаещи какво искат. В началото на пленничеството си Фейра не спираше да се бори за желанията си, въпреки че това можеше да ѝ навлече доста главоболия. Постепенно обаче смекчи характера си пред Тамлин, което, разбира се, е и една от основните линии, които са важни за развитието на историята.

Тамлин, велик елф, сякаш прокълнат да бъде нещастен вовеки. Той е любимият ми персонаж след този на Фейра (естествено, че ще харесам борбената жена). Трагичността на историята му, с която читателят постепенно се запознава, няма как да не предизвика любов към него. Златистата му коса и зелени очи, разбира се, са еталон за красота в Двора на Пролетта. Външният му вид вероятно печели не едно и две сърца, но Тамлин желае единствено дръзкото човешко същество, което сякаш не знае кога трябва да замълчи.

31224975От другата страна е Рисанд. Господарят на Двора на Нощта. Опасен. Непридвидим. Хареса ми мистериозността в образа му, но, честно, на няколко пъти ми се искаше най-малкото да го ударя през лицето. Смятам го за прекалено нагъл, особено в последната четвърт от книгата, когато… е, сами ще разберете защо след края на книгата заявих „Мразя Рисанд! МРАЗЯ ГО!!”

Авторката успява да покани читателя в един свят, който е изтъкан от болка от миналото и надежда за бъдещето. Надежда, за която дори младата Фейра не осъзнава, че е нужна. Много ми допадна фактът, че уж случайни реплики в началото на книгата изиграха много важна роля за нейния финал и развитието на цялата поредица. Разбирам, че не е случайна тази популярност на Дворовете сред читателите не само в България, но и в цял свят.

Сега ви оставям, проучете светът на Фейра. Аз отивам да прочета и „Двор от мъгла и ярост”.

 

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s