Публикувано в Криминални, Ревюта

Ако твърде дълго се взираш в Луната, Луната ще се взре в теб

„Вълче пълнолуние”  е последният трилър на американеца Линкълн Чайлд, познат ни от литературното дуо Престън и Чайлд. 36233114Едно от най-новите заглавия в поредицата на издателство Бард Кралете на трилъра, „Вълче пълнолуние” на пръв поглед е странно, дори може би свръхестествено разследване, което бързо прераства в лична мисия в откриването на сериен убиец.

Джеръми Лоугън е историк, който се оттегля в луксозна вила в Адирондакските планини, за да завърши научния си труд. Но неочаквано на прага го посреща негов стар познат от университета, в момента горски рейнджър. Рандал Джесъп разследва много странни случаи в района под негова юридикция – особено жестоки убийства, случили се по пълнолуние. Официалната версия клони от нападение на мечка до освирепял вълк, но нито рейнджъра, нито населението на близкото селце са склонни да ѝ повярват. Жителите на Адирондакските планини знаят, че има нещо гнило във всички тези убийства и това гнило нещо се крие зад стените на клана Блейкни.

Лоугън се впуска в приключението да разкрие този случай с ентусиазма на дългогодишен енигмолог. Въпреки съмненията си в местните легенди и слухове, героят прескача от една следа на друга, попадайки на фалшива смърт, ужасна метармофоза и лъжи, зашити с бели конци. Кой или какво е причината за четирите убийства в гората? Лунният ефект или още нещо е факторът, решил съдбата на случайните жертви? И всъщност случайни ли са те?

Линкълн Чайлд е засегнал една много любима моя тема – ликантропията. Werewolf-Desktop-WallpapersЛипсваше постоянният екшън, на който съм свикнала като в книгите за Плашилото на Матю Райли, но такъв не отсъстваше въобще и, честно казано, в развръзката ми дойде малко повече (щеше да ми се пръсне сърцето от напрежението).

Авторът е успял да сътвори истинско удоволствие, облечено в думи, за почитателите на свръхестественото, но и на научното. Не липсваха моменти, в които се ровех в интернет, за да науча какво точно означава този или онзи термин в биологията и биохимията. Научих нови неща заради термините, използвани в романа.

„Вълче пълнолуние” ни среща с герои-интересни комбинации от интереси и характери – историк, който преследва енигми; горски рейнджър, уповаващ се на философията; мистериозни и агресивни, но страхуващи се изгнаници. Напрежението от неизвестното бива усещано не само от главния герой, но и от читателя. Препоръчвам да прочетете трилъра на Линкълн Чайлд, освен ако имате планове да се разхождате на следващото пълнолуние. Защото ако се взирате твърде дълго в Луната, накрая тя ще се взре във вас… и може би ще ви промени.

32336166

Реклами

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

2 коментара към “Ако твърде дълго се взираш в Луната, Луната ще се взре в теб

  1. Хм, бях останала с впечатление, че не си останала особено очарована от тази книга, а вместо това ревюто ти още повече ме надъхва да я прочета. Ще обсъждаме скоро 🙂

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s