Публикувано в Ревюта, Тийн романи & YA, Фентъзи и фантастика

Любимата ми (не) детска книга

„Серафина и черният плащ” попадна съвсем неочаквано в библиотеката ми. Отдавна спрях да чета детски книги, затова и първоначално пропуснах да я включа в списъка си за четене. Няколко месеца след най-неочаквания подарък, който всъщност беше тази детска книжка, мога да кажа, че не е четиво само за деца.

4Серафина е толкова необичайно име, но съвсем подходящо за наистина необичайно момиченце. Фина, както я нарича баща ѝ, е дванайсетгодишно момиченце, което живее заедно с баща в котелното помещение на голямото имение Билтмор. Естествено, историята става още по-странна – никой не знае за съществуването на момиченцето и за важната му позиция в имението.

Фина обикаля по коридорите всяка нощ от години и знае почти всички тайни на дамите и господата, които гостуват на собствениците на имението. Но една вечер става свидетел на мистериозното изчезване на момиченце. Единственото, което запомня за похитителя, е черния му плащ, между чиито гънки момиченцето е изчезнало като дим. Скоро в имението изчезват още деца и никой няма представа къде да ги търсят. Изплашена от близката си среща с мъжа с черния плащ, Фина се разкъсва дали да сподели какво знае за изчезванията. Но кой ще ѝ повярва? На момиченцето, което никой не познава. Дали племенника на семейство Билтмор ще ѝ се довери?

Честно казано, започнах да чета с огромни резерви. Обаче бързо бях пленена от историята на малката героиня, която се оказа изключителна във всяко отношение. По принцип не чета подобни книги, но ето че открих нещо, което успя да грабне вниманието ми още с първата си глава и не ме остави до последната страница. Просто трябваше да я прочета на един дъх и това е! Начинът, по който се изразява автора, ме потопи във времето, когато една гора е била територия, забранена за малките деца. Защото в нея имало опасности, заплашващи ги да не се приберат у дома.

Магията във всяка една дума ме стисна в обятията си, превръщайки „Серафина и черния плащ” в любимата ми (не) детска книга, а самата Фина – в една от най-очарователните, истински и любими героини, за които съм чела.

Надявам се, септември да се дотъркаля по-скоро. Знаете ли защо? ИЗЛИЗА ВТОРАТА КНИГА ЗА СЕРАФИНА!! А до тогава – прочетете „Серафина и черният плащ”, няма да се разочаровате.

Реклами

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s