Публикувано в Ревюта, Съвременна световна литература

Пътеводител на вечната загуба

„Ето така я губиш” е сборник с разкази на американския автор с доминикански  Джуно Диас, носител на „Пулицър”. Разказите представят на читателя загубата на любовта – към жена, брат или баща.

„ Умееш да губиш жените в живота си. Като им изневеряваш, като не ги обичаш достатъчно или като ги обичаш със закъснение. В същото време дори не ти пука толкова, колкото може би се очаква от теб. Какво да направиш? Свиваш рамене, изправяш гордо загорялото си от слънцето лице и се усмихваш – полуразпадът на любовта продължава вечно.”

ekk0xix42hfa125awydvВъв всеки един разказ героят има различна драма на съдбата, но почти винаги е Юнион, чийто прототип е самият автор. Той е типичен доминикански мъж  sucio, мръсник. Пише имейли, води си дневник… приятелките му все някак разбират за изневерите му. Прегрешилият винаги се опитва да оправи нещата, защото обича своята жена по своя си начин. (Какво е очаквала? Та, той е просто един доминиканец.) А накрая… накрая просто я губиш.

„ Вместо да сведеш глава и да подходиш като мъж, ти вземаш дневника с два пръста, както се държи наакан бебешки памперс или наскоро употребен кондом. Поглеждаш изобличаващите пасажи. После се обръщаш към нея и лепваш усмивка, която лъжливото ти лице ще помни до сетния си час.
– Миличка – казваш, – ама миличка, това е част от романа ми.
Ето така я губиш.”

След като го напуска следва депресията. В един от разказите героят изпада в много дълбоко отчаяние, опитва се да се занимава с какво ли не, но нищо не помага, за да я забрави. Липсата на любимата е непреодолима.

„ Питаш всичките си познати: „Колко време отнема обичайно да го преодолееш?“.
Има много формули. По една година за всяка година заедно. По две години за всяка година заедно. Въпрос на воля е: в деня, когато решиш, че е приключено, вече е приключено. Никога няма да го преодолееш.”

В друг разказ загубих баща си заедно с героя, а в трети – братът, който винаги се е отнасял зле с мен. Авторът умело те поставя на мястото на героя, вменявайки ти вина за поредната загуба (защото ти винаги си виновен по някакъв начин). С чиста съвест мога да нарека Джуно Диас майстор на перото, защото малко писатели са успели да ме спечелят с разкази.

Безкраен кръговрат на придобиване и загуба „Ето така я губиш” е един от най-завладяващите сборници с разкази, които съм чела. Книга за края на нещата, за герои, които в началото на живота си са започнали с края. Да загубиш любими хора е тежко, но накрая проумяваш, „че всичко е свършило. Замислиш ли се за началото, значи е дошъл краят.”

 

Реклами

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s