Публикувано в Ревюта, Съвременна световна литература

Силата на едно петнайсетгодишно момиче

Прочетох и тази книга! Ала никак не ми се искаше да свършва.

Единствената ми покупка от Пролетния базар на книгата беше „Бьорнстад” на Фредрик Бакман и, честно казано, започнах да я чета буквално в секундата, в която излязох от НДК. И имаше защо да бързам…

srsl4j75gfa1sz5ecqlНа пръв поглед „Бьорнстад” е роман за хокея и малко градче накрая на гората, в което всеки е толкова отдаден на спорта, че вероятно без него няма да може да диша. Всеки един  човек носи дух на бьорнстадската мечка и всеки един би дал живота си за младежкия хокеен отбор. Нали все пак целият град разчита на победата на юношите. Но какво се случва, когато обвинят някого от отбора в изнасилване? И не кого да е, а звездата на отбора. А жертвата е дъщерята на спортния директор.

 

„В една гора има едно местенце, което обича една игра. В едно легло лежи момиче и свири на китара за най-добрата си приятелка. В едно полицейско управление седи млад мъж. В един болничен коридор медицинска сестра подминава адвокат, а на една трибуна в една столица възрастни мъже и жени стоят и скандират, че са мечките от Бьорнстад, заедно със спонсорите и членовете на ръководството, което преди десет години се смееха на един спортен директор, който каза, че един ден ще имат най-добрия юношески отбор в страната. Сега всички от клуба са тук, с изключение на него.”

За разлика от предните си романи, Бакман явно е решил да ни представи една по-мрачна история. Не, не като тези в „Човек на име Уве” и „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг”. (Другите му книги все още не съм ги чела и по тази причина не ги сравнявам.) В „Бьорнстад” любимият ни автор ни запознава със силата на едно момиче, което не само, че е изнасилено, ами и обвинено, че си измисля. За силата на едно момиче, което поема цялата вина, че изнасилвачът ѝ наранява не само нея, но и хората, които тя обича, след като подава жалба в полицията.

В началото дори не подозирах, че Мая ще бъде главният герой в тази книга, но с ужаса, който претърпя, зае толкова огромно място в сърцето ми, че даже не мога да опиша любовта си към нея. За крехката си възраст тя успя да направи неща, за които не бях сигурна, че ще успее. Не само, че преживя всичко, но и спаси родителите си от разпадащата мисъл, че не могат да опазят децата си.

„Бьорнстад” е роман за място, където да обичаш хокея е традиция, но не всеки от спортистите носи духа на Мечката в себе си. За мен духът на Мечката живее в петнайсетгодишната дъщеря на спортния директор.

Бьорнстад е градче, в което никой не вярва, но не защото не може, а защото не иска да повярва какви неща се случват на подобни места. Мечтите невинаги са единственото, което трябва да преследваме, понякога е по-добре да вървим след чистата си съвест. На това ме научи малкия Амат, който държеше в ръцете си съдбата на толкова много хора. От думите му зависеха толкова много животи…

Рядко си позволявам да го кажа за някоя книга, но определено ТРЯБВА да прочетете „Бьорнстад”. Да, по-различна е от „Човек на име Уве”, дори и от „Баба праща поздрави и се извинява”, но е и МНОГО ПО-ДОБРА! Знам, че ще я прочетете рано или късно, само си вземете носни кърпички преди това – определено ще Ви разплаче. А аз Ви обещавам, че всяка сълза ще си заслужава!

Реклами

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

10 коментара към “Силата на едно петнайсетгодишно момиче

  1. Reblogged this on ZakKy Artcaféи коментирано:
    Ето едно чудесно вдъхновение днес.
    Искам да прочета Бьорнстад, заради пъстрите интересни ревюта на няколко блогъри. Вижте мненията на Книжен тигър, Книжни криле, Аз чета, Книжен Петър и други за тази книга на Фредрик Бакман. Защото като прочетете посочените прекрасните анотации ще искате да видите и още, сигурна съм.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s