Публикувано в Ревюта, класика

Индивидуализмът – най-голямото престъпление

„Химн” е антиутопичен научно-фантастичен роман на Айн Ранд, с който реших да направя първите си много предпазливи крачки в творчеството ѝ. Чувала съм доста противоречиви мнения за книгите ѝ, но с опита си от тази малка книжка, мисля, че ми харесва.

5„Химн” разказва за бъдещето на човечеството, когато колективът е поставен на първо място, а себеизразяването е забранено. Хората са строго разпределени в различни училища, а когато навършат петнайсет години Съветът по Професиите разпределя кой като какъв ще работи. Думата на Съветите не се престъпва, тя е закон. А отделният човек е нищо.

 

„Ние сме нищо. Човечеството е всичко. Позволението да живеем дължим на великодушието на нашите братя Ние съществуваме благодарение на, чрез и заради своите братя, а те са Държавата. Амин”

 

Но един човек от всички, Равенство 7-2521, незабелязано се отделя от колектива. Още когато на петнайсетия им рожден ден Съветът по Професиите ги разпределят в Дома на Уличните Метачи, а не в този на Учените, той е натъжен. През целия си живот е искал да отиде там като с това е извършвал големия за времето му грях – Престъплението на Предпочитанието. Но Равенство 7-2521 не се спират до тук. Те откриват таен тунел от Времената, За Които Не Трябва Да Се Говори (тоест времената преди колективното мислене), където започва да прави експериментите, за които цял живот бленува. Равенство7-2521 нарушава основните закони на човечеството, а именно:

– Бъди като останалите.

– Не обичай някого повече от друг. (престъпление на предпочитанието)

– Животът е, за да работиш – така служиш на братята си.

– Не поглеждай една от сестрите си повече от другите. (отново престъпление на предпочитанието) Тоест: Не се влюбвай.

– Не бъди щастлив повече от другите.

Когато сам открива електричеството в тайното си убежище в тунела, Равенство 7-2521 избира да представи откритието си пред Световния съвет на Учените и да им го подари, за доброто на човечеството, а в замяна очаква да опростят всичките им грехове. Уви, не се случва точно така. Учените решават, че брат им са извършили едно от най-тежките престъпления – да мисли различно от другите и да прави нещо сам:

 

„Грях е да се пише това. Грях е да се мислят думи, които никой друг не мисли и да се записват на лист, който никой друг няма да види. Това е долно и лошо. А отлично знаем, че няма по-черно прегрешение от това , да вършим нещо или да мислим самостоятелно.”

 

А от тук съдбата на героя поема интересна посока, защото именно с това свое действие той поема по пътя от „ние” към „аз”. Приема естествената си природа. При това не сам. С кого? Ще ви оставя сами да разберете.

„Химн” е роман(че), което страшно много ме смути с преднамереното несъгласуване между местоимения и глаголи. Затова, ако по-горната част от ревюто ви се е сторило странна и неграмотна – отдъхнете си, написана е в духа на романа. Ето как, например се представя героя:

 

“Казваме се Равенство 7-2521, както пише на стоманената гривна с името, каквато всички носят на лявата си китка. На двайсет и една години сме. Висок сме метър и осемдесет и три и това е тегоба, защото няма много хора с този ръст.”

 

Айн Ранд определено прекрачва една граница, за която човек не си е помислял, че съществува. Лично аз никога не бях срещала идеята за колективното в антиутопия и това ме заплени. Израстването на героя от поредното тяло в бяла туника до човек, мъж на върха на планината, гордо изричащ забранената дума „аз”, ме накара да обикна Ранд. А влюбването в Свобода 5-3000 е естетично красивата страна на хода на природата, защото е лошо да си сам. Винаги трябва да има „аз” и „ти”.

 

„ Страшна е тази дума сам. В законите пише, че никой не трябва да е сам, никога и в никакъв момент, защото това е голямо прегрешение и в него се коренят всички злини.”

 

Издателство „МАК” и „Изток-Запад” ни предоставят възможността не само да прочетем забранените мисли на един новатор на своето време, но и да ги изслушаме, предадени от гласа на Татяна Лолова, с диска към книгата. Приятно пътешествие в този така различен от нашия свят!

Реклами

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Един коментар към “Индивидуализмът – най-голямото престъпление

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s