Публикувано в Ревюта, нехудожествена литература

За свободата на разума, свободата от синовете на Аллах

„Гневът и гордостта” на световноизвестната журналистка Ориана Фалачи се появи наскоро под логото на издателство Сиела. Публикуваният за първи път в „Кориере дела сера” текст разглежда отблизо мислите и страховете на една жена, подкрепяща лаицизма, за поклонниците на Аллах – радикалните ислямисти – и за сблъсъка на култури.

4В своята проповед (позволявам си да я нарека така, защото и самата Фалачи приема труда си като такъв) италианската журналистка, повлияна от терористичния акт на 11 септември 2001 се заема да подреди мислите си относно взаимоотношенията между Америка и ислямистите и хората, които редом с ликуващите палестинци, излизали по площадите с думите „Добре, така им се пада на американците”. И тези хора са италианците, народът, към който Ориана Фалачи се обръща в проповедта си.

Съсипана от терористичното деяние и изтощена от липсата на сън, Фалачи изважда на показ мислите и обвиненията си под формата на статия дълга цели четири страници и половина със заглавие „Гневът и гордостта”, по-късно публикувана с премахнатите от статията части в едноименната книга, която в момента държа в ръцете си. Постигнала невероятен успех „Гневът и гордостта” е претърпяла трийсет и шест допечатки до края на 2004-а година в Италия.

Горда италианка, която никога не пожелава да замени родината си с мечтаната от мнозина Америка, Фалачи ни представя крайностите на ислямския фундаментализъм и точно това ме спечели като читател. Спечели ме с разказа за двамата „умъртвени” Буда в Бамият, спечели ме с нейния Кундун. Далай Лама. Както и когато разказа за бруталната екзекуция на три жени в Кабул само защото отишли на фризьор. „Гневът и зората”определено ще ви грабне вниманието.

Въпреки обвиненията в ксенофобия италианската журналистка остава трайни следи в публицистиката. Засега в България е известна със заглавията „Корените на омразата. Моята истина за исляма” и „Силата на разума”, която всъщност е краят на трилогия, чиято първа част е разглеждана днес книга.

Първите две книги на авторката пожънаха голям успех в родните книжарници и месец след месец се задържаха във всякакви класации. Очаквам и „Гневът и гордостта” да пожъне същия успех.

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Един коментар към “За свободата на разума, свободата от синовете на Аллах

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s