Posted in Ревюта

За тежките, трудните и смешни моменти по създаването на една мечта

Знаете как е. Искате да прочетете нещо леко и неангажиращо след като сте прочели невъобразимо натоварващ ви роман за нечия житейска драма, който направо ви е попилял. И точно тогава се появява тя – онази тънка книжка, която винаги сте пренебрегвали, защото не сте харесвали колко спокойна е, винаги сте си казвали за нея „По-късно”, защото не сте можели да си представите как ще се съчетае с динамичните криминалета или умопомрачителните тежки томове, които топлят местенцето си на нощното ви шкафче.

2Да, знам за какво говоря, защото го изпитах именно през тези два дни след прочита на „Перлата, която се освободи от черупката си” на Надя Хашими. Спасението респективно се оказа „Моята прекрасна книжарничка” от Петра Хартлиб, която ми препоръча моя скъпа колежка. Всъщност последната ми говореше за книгата доста отдавна, но подобно на читателя от предния ми пасаж, не обичам да чета подобни книжлета, напротив, смятам ги за лигави и ненужни поне в моята библиотека. Голяма грешка!

Може би трябва да започна от там, че работя като книжар и много добре знам за какво говори Хартлиб в романа си. Знам какви са трудностите в книжарския бизнес (или поне си мисля, че знам много) и съчувствам на протагониста (който май в крайна сметка се оказа самата авторка :д….. добре, де, разбрах ала малко бавно) с всички допълнителни часове в книжарницата по Коледа.

Авторката разказва по един очарователен и съвсем не лигав, какъвто го смятах, начин за препятствията, през които е трябвало да премине, за да отвори малка книжарничка във Виена.

Петра започва „бизнеса”, когато „съвсем случайно” купува книжарница във Виена. Пред нея стоят не един и два проблема. Например, че тя няма абсолютно никаква представа как се управлява книжарница. Пише рецензии, а мъжът ѝ е мениджър в немско издателство. Живеят в Хамбург, нямат жилище във Виена, малката им дъщеричка има прекрасна детска градина, а големият ѝ син е в хубава гимназия. Трябва да се преместят в Австрия и да ремонтират книжарницата до началото на ноември, а е вече средата на октомври.

Супер, имат само две-три седмици, за да направят от тъмната, претъпкана с вехтории книжарница такава, в която младежите ще искат да влязат.

Решението на проблемите сами се появяват. Теглят заеми, намират си подслон, местят се при свои познати като между другото остават голямото дете само в Хамбург, защото то просто отказва да напусне града.

Всичко това е описано с толкова много хумор, а изграждането на книжарница буквално от нищото звучи като детска игра:

– Извинете, миналата седмица идвах и питах за работа. Живея тук зад ъгъла и обичам да чета и винаги съм искала да работя в книж…
– Кога можеш да започнеш?
– Понеделник?
– Окей, понеделник в девет.
Няма нищо по-важно от внимателния подбор на сътрудничките.

 

Разбира се, има и тежки моменти в книжарстването и тези моменти се съсредоточават особено около коледните празници, когато както казва Петра имаш буквално три кашона с поръчки и клиента се сърди, че видите ли ти не помниш какво си е поръчал. А не дай си Боже да забравиш как петнайсет минути, в час пик в книжарницата ти е обяснявал семейната си драма.

Въпреки всичко обаче Петра постига своята мечта и не само, че отваря книжарница на хиляда и сто километра от дома си, но и разширява… трудно ми е да го нарека бизнес, защото самата тя не го приема така. Да кажем, че разширява възможностите си и създава нещо повече от това, което е смеела да нарисува и в най-смелите си мечти.

Възхищавам се на тази жена! Честно казано, в началото изпълнена с резерви, сега се прехласвам по упоритостта и смелостта ѝ. Вдъхнови ме да бъда по-добра на работното си място. И, познайте какво, веднага се свързах с колежка да заредим от тази симпатична книжка, защото смятам, че всеки, който обича книжарниците, трябва да я прочете. Хартлиб определено ще спечели сърцето ви!

 

Advertisements

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

One thought on “За тежките, трудните и смешни моменти по създаването на една мечта

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s