Публикувано в Ревюта, Съвременна световна литература

Красив роман в духа на „Не без дъщеря ми“

„Жената на посланика” на Дженифър Стайл, съпруга на посланика на Великобритания в Йемен, е дебютният ѝ роман, издаден в родната България от издателство Сиела.

1Романът разказва за художничката Миранда, която живее в измислената страна Мазрук. Бохемка по душа и професия, американката всекидневно обикаля улиците на Стария град, докато пазарува за къщата си – пристан за чуждестранни студенти, туристи и случайни хора, с които си е допаднала. Обикаля сама, докато един ден не удря странен мъж на улицата с нар в крака (естествено, без да иска 😀 ). По-късно разбира, че това е британският посланик в Мазрук. И човекът, в когото сърцето ѝ избира да се влюби.

„- Но ние дори още не сме седнали на масата! Откъде знаете, че ще искате да ме видите и в четвъртък?

– Знам – каза той и се усмихна. – Просто знам.”

Животът на Миранда и Фин е съвършено щастие – имат тиха и спокойна дъщеря, обичат се един друг, заедно са въпреки задълженията му на посланик и въпреки ограниченията, които ѝ налагат като негова съпруга. И това съвършено щастие намира края си, когато Мира е отвлечена от непознати, организирани до последната подробност, мъже, които я отвеждат Бог знае къде.

Разкъсвана от размирици страната никога не е била безопасна, а жителите ѝ – 25336078добронамерени към американците и британците, които отказват да плащат откуп за сънародниците си. А сега Миранда е отвлечена и единствената ѝ утеха са грижите за малко момченце, което ѝ напомня за нейното дете.

„Жената на посланика” е вдъхновена от живота на авторката като съпруга на посланик в страна с различна култура. Това е книга, която разказва за лукса да бъдеш толкова привилегирована, но и за златната клетка, в която попадат тези жени.

Аз самата останах очарована и възхитена от смелостта, която проявява Миранда, живееща сама в държава, в която „мъжете почитат жените си, увивайки ги в плат и държейки ги вкъщи”. В една страна, където да излезеш без абая и хиджаб е престъпление, тази смела жена си позволява да излиза със западни дрехи; да има жена за гадже (в един мюсюлмански свят). Според мен това е роман за една смела жена и за жертвите, които трябва да направи в името на щастието.

23528084Дженифър Стайл ме плени с описанията на изгревите в Мазрук и издълбаните стени на къщите в Стария град. Грабна ме със самата идея как градът е издълбан в скала и никой от жителите не си дава сметка, че приличат на мишки в опитен лабиринт. Никой не възроптава гласно срещу корумпираното правителство, което лично снабдява северните бунтовници с оръжие.

Може би именно в ръцете на такива хора попада Миранда, която от страх за живота си се представя за французойката Селест? Може би същото това корумпирано правителство е организирало похищението ѝ? А може би е нещо по-страшно?

Няма как да разберете отговорите на тези въпроси, ако не прочетете тази уникална книга, която препоръчвам с две ръце. Препоръчвам ви я горещо, за да научите какво може да накара една жена да изпита любов, докато животът ѝ е в опасност. Препоръчвам ви я горещо, за да прочетете нещо възхитително добро.

Реклами

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s