Публикувано в Криминални, Ревюта

Трилър-предсказание

„Царството на мъртвите” е роман, чието написване и изключително интересно. Преди десет години норвежецът Том Кристенсен създава този изключително интересен трилър за света на джихада, (не)волно предсказвайки събития, които действително се случват в момента в Европа. С този трилър авторът на „Дракона”, според напълно заслужено, получава наградата „Ривертон” („Златният револвер”) за най-добър криминален роман в Норвегия.

5Историята започва със злощастната съдба на Нура ал Харби, която е убита от съпруга си принц Ясир. Решил да отмъсти за смъртта на сестра си близначка, Саид поема самоубийствена мисия в резиденцията на кралското семейство на Саудиска Арабия. Уви, акцията е неуспешна, принц Ясир остава жив и се налага Саид да бъде изведен колкото е възможно по-бързо от страната. Няколко месеца по-късно, преминал през лагер за обучение на войните на Аллах, саутдитецът напуска родината си под името Халед Шакур. В Норвегия е очакван от мюсюлманката Шира, която в следващите месеци ще бъде представяна като негова сестра.

В същото време в Осло е създаден нов клон на португалската инкасова фирма „Глобъл кепитъл”, чийто директор Микаел Рам кани за заместник един от главните герои в трилъра – Томи Тенволд. Съдбата на последния се завърта интересно и след няколко седмици той се оказва на стола на заместника в инкасовата фирма, мислейки за една непозната мургава жена, която е срещнал във фитнеса. Да, това е Шира – „сестрата” на Халед (Саид). И срещата им съвсем не е случайна, част е от плана за отмъщение на саутдитеца.

Съвсем скоро Тенволд се оказва в друга въртележка на съдбата – заедно с колегата си пътува за Джида, където събитията за двамата норвежци не се развиват според плановете им.

До този момент книгата вървеше изключително бавно (поне за мен). Кристенсен подробно беше описал начина, по който се вербуват воини на Аллах, финансирането на групировките, дори за това как група студенти могат да взривят метрото. Прекалено бавно за моя вкус.

Но от момента, в който Тенволд и приятелят му кацнаха в Джида, действието започна да се развива скорострелно. В единия момент се намираха в пустинята, на път за някъде (защото и те не знаеха къде отиват), а в следващия момент служители от Службата за сигурност ги разпитваха за пътуването им в чужбина и дейността на фирмата.

Около всичко това се навърта и присъствието на Стиан Мидгорд, чиято майка дължи на „Глобъл кепитъл” няколко хиляди крони. Младежът – пълен психар според Томи Тенволд – постоянно наблюдава сградата на инкасовата фирма и сплашва заместникът.

Мисля, че бях стигнала някъде стотина страници преди края на романа, когато в главата ми се въртеше мисълта „Чети по-бързо! Искам да разбера какво се случва.” Трескаво обръщах лист след лист, поглъщайки всеки нов обрат, който ми предлагаше авторът.

„Царството на мъртвите” е невероятен трилър, отвеждащ ни от другата страна на джихада – един по-различен поглед на причините за терористичните атаки, както и за мотивите и мислите на едно камикадзе. Роман изпълнен до края с екшън и напрежение. Препоръчвам на всеки фен на трилърите!

Реклами

Автор:

Читател с разнообразни вкусове и склонност да "преяжда" с книги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s